Publicerad: 11.7.2024

Informationen har producerats av NTM-centralen

Algläget är fortfarande nästan lika lugnt som förra veckan (landskapen i Österbotten)

I Södra Österbotten har en liten mängd blågröna alger (cyanobakterier) observerats i sjön Purmojärvi i Kauhava. På andra ställen i Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten har det inte gjorts några iakttagelser av blågröna alger i vattendragen. I den riksomfattande uppföljningen gjordes också färre observationer än tidigare förra veckan. På satellitbilder syns ytalger i Finska viken. Det ostadiga och blåsiga vädret rör om och kyler ned ytvattnet, så förhållandena är inte gynnsamma för blågröna alger utan algpartiklarna blandas upp i de olika vattenskikten. När det vindstilla, soligt och varmt väder blir de blågröna algerna rikligare och stiger upp till vattenytan, där de bildar grönskiftande flak.

Blågröna alger eller cyanobakterier trivs i varmt och näringsrikt vatten. Innan man tar sig ett dopp eller använder sjö- eller havsvatten är det skäl att granska vattnet med tanke på eventuella blågröna alger. Om du ser grönaktiga korn eller vattnet är grönfärgat, kan man göra ett dricksglastest. Då vattnet står stilla i exempelvis ett dricksglas flyter blågröna alger upp till ytan på ungefär en timme. Det går också att använda en käpp för att testa om det är fråga om blågröna alger. Om man försöker lyfta algerna med en käpp och de hänger kvar på käppen, är det fråga om någon annan alg än blågröna alger. Blågröna alger hänger däremot inte kvar på käppen.

Om du misstänker att det kan finnas blågröna alger i vattnet så ska du inte simma i vattnet eller använda det som bastu-, tvätt- eller bevattningsvatten. Vatten där det finns blågröna alger kan orsaka hudsymptom, irriterade ögon och illamående.

NTM-centralen i Södra Österbotten meddelar om algläget under sommaren på torsdagar. Förekomsten av blågröna alger bedöms med ögat enligt en skala från 0 (inga alger) till 3 (mycket rikligt med blågröna alger). Uppföljningen genomförs i samarbete med Finlands miljöcentral, kommunerna och privatpersoner. Observationerna i uppföljningen av blågröna alger ger information om läget på kontrollplatserna endast vid tidpunkten i fråga och läget kan förändras snabbt enligt väderförhållandena.

Aktuella uppgifter om algläget finns i Järvi-Meriwiki (www.jarviwiki.fi). Medborgarna kan också meddela sina observationer i samma tjänst. Med Havaintolähetti-appen går det enkelt att spara observationer även med mobiltelefonen. Observationer av blågröna alger kan också meddelas till NTM-centralen i Södra Österbottens alguppföljningstelefon på nummer 0295 027 990.

Mer information:

Alguppföljningstelefon 0295 027 990

Järviwiki: www.jarviwiki.fi

Bild: Blågröna alger trivs i synnerhet i näringsrikt och varmt vatten. Illustration. © Niina Hyttinen

ALT: Blågröna alger trivs i synnerhet i näringsrikt och varmt vatten. Illustration.