Julkaistu: 5.8.2021

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinileviä vain kolmella havaintopaikalla Pirkanmaalla

Pirkanmaan järvien sinilevähavainnot ovat vähentyneet viime viikosta. Runsaasti sinilevää on havaittu Kangasalan Kirkkojärvessä ja vähän sinilevää Pyhäjärven Lehtiniemessä Nokialla ja Kranstolpan uimarannassa Pirkkalassa. Kansalaishavaintoja sinilevästä tehtiin viikon aikana Vanajavedeltä ja Mäyhäjärveltä.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden keskimääristä vähemmän.

Sinilevä ei ole aina myrkyllistä. Järvien tutkituista esiintymistä noin puolet on ollut myrkyllisiä. Jotkut sinilevälajit voivat muodostaa sekä myrkyllisiä että myrkyttömiä kantoja. Uusimpien tutkimusten mukaan melko vähäinenkin sinileväesiintymä saattaa olla myrkyllinen, jonka vuoksi sinileväpitoisessa vedessä uimista sekä veden käyttöä talous- ja löylyvetenä tulisi välttää. Koska sinilevät viihtyvät erityisesti lämpimissä ja ravinteikkaissa oloissa, vesien rehevöityminen lisää leväkukintojen esiintymistä. Sinileviä esiintyy kuitenkin myös vähäravinteisissa vesissä.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:
Ylitarkastaja Anu Peltonen, p. 0295 036 367,
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:

Levätilanne Pirkanmaalla
Leväarkisto
Havaintolähetti

Muut verkkopalvelut:

Ajankohtaista vesitietoa (vesi.fi)
Lisätietoa kalakuolematapauksissa toimimisesta (ruokavirasto.fi)

Kuva: Rauhaniemen uimarannalla Tampereella ei ole tällä viikolla havaittu sinilevää. © Kati Ojala / Pirkanmaan ELY-keskus.