Julkaistu: 17.8.2023

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinileviä on edelleen keskimääräistä vähemmän Pirkanmaalla

Pirkanmaalla havaittiin sinilevää neljällä järvellä viranomaisseurannassa tällä viikolla. Ajankohtaan nähden sinileviä on edelleen keskimääräistä vähemmän. Leviä voi esiintyä pitkälle syksyyn.

Viikolla 33 runsaasti sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä. Vähäisiä sinilevähavaintoja tehtiin Sastamalan Houhajärvessä, Kangasalan Ukki-järvessä sekä Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla.

Valtakunnallisten havaintopaikkojen lisäksi sinilevistä oli tällä viikolla kirjattu yksi yleisöhavainto Längelmävedeltä.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden edelleen selvästi keskimääräistä vähemmän.

Tampereen uimarantojen sinilevätilanne jatkuu myös hyvänä. Kaupungin uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun ei ollut kirjattu sinilevähavaintoja tällä viikolla.

Leväesiintymät mahdollisia pitkälle syksyyn

Sinileväesiintymät eivät ole poikkeuksellisia syksyisin. Vesimassan syystäyskierto nostaa ravinteita levien käytettäväksi.

Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon tai pahimmillaan vihreää tai kellertävää maalia muistuttavan kukinnan.

– Hajotessaan sinileväsolut vapauttavat sinistä väriainetta, joka voi värjätä esiintymän sinivihreäksi tai turkoosiksi. Vesi voi näyttää hyvin erikoisenväriseltä, kertoo ylitarkastaja Anu Peltonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Valtakunnallinen leväseuranta jatkuu syyskuun loppuun.

Lue lisää

Levätilanne Pirkanmaalla (jarviwiki.fi)

Leväarkisto (jarviwiki.fi)

Havaintolähetti (jarviwiki.fi)

Pintavesien lämpötilat (Vesi.fi) 

Tampereen uimavesien vedenlaadun karttapalvelu (tampere.sometic.fi)

Kuva: Valtakunnallinen leväseuranta jatkuu syyskuun loppuun. © Sabina Mäki