Julkaistu: 14.9.2023

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevähavaintojen määrä kasvoi hieman Pirkanmaalla

Sinilevää havaittiin tällä viikolla kahdeksalla havaintopaikalla Pirkanmaan viranomaisseurannassa. Ajankohtaan nähden havaintojen määrä ei ole kuitenkaan tavaton. Lämmin syyskuun alku on edesauttanut leväkukintojen muodostumisessa.

Viikolla 37 runsaasti sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvellä ja Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa. Hieman sinilevää havaittiin kuudella havaintopaikalla: Sastamalan Liekovedessä ja Houhajärvessä, Pirkkalassa Pyhäjärven Kranstolpassa, Nokialla Pyhäjärven Lehtiniemessä ja Halkoniemessä sekä Valkeakoskella Sääksmäen siltojen kohdalla.

Kansalaishavaintoja sinilevästä JärviWiki- ja Vesi.fi-verkkopalveluihin on kirjattu viimeisen viikon aikana Kankarinjärveltä, Ylistenjärveltä, Längelmävedeltä, Pälkänevedeltä ja Mouhijärveltä. Tampereen kaupungin hallinnoiman ulkoliikunnan olosuhdepalvelun seurannassa sinilevää ei ole havaittu enää yhdelläkään kaupungin uimarannalla.

Vaikka havaintojen määrä on hienoisesti noussut viime viikosta, pitkän ajan seurannan (1988–2022) perusteella sinilevää on Pirkanmaalla ajankohtaan nähden varsin tyypillinen määrä. Leväseurannan vuosia voi vertailla keskenään JärviWiki-palvelun sinileväarkistossa.

Tänä vuonna leuto syyskuun alku on pitänyt leväesiintymiä pinnalla. Lämpimän sään ansiosta pintavesien lämpötilat ovat koko maassa hieman normaalia korkeampia. Myös Pirkanmaan suurten järvien lämpötilat ovat 2–4 astetta lämpimämpiä kuin tähän aikaan keskimäärin.

Syksyn tuulisten ja sateisten säiden myötä ravinteita vapautuu veden sekoittumisen takia pohjasta ja huuhtoutuu maalta veteen levien käyttöön. Toisaalta tuulinen sää ehkäisee sinileväkukintojen pintautumista. Selvästi sinileväisessä vedessä ei tule uida, eikä vettä voi käyttää sauna- tai pesuvetenä niin kauan, kun selkeitä leväesiintymiä on havaittavissa.

Lue lisää:

Levätilanne Pirkanmaalla (jarviwiki.fi)

Leväarkisto (jarviwiki.fi)

Havaintolähetti (jarviwiki.fi)

Pintavesien lämpötilat (Vesi.fi) 

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus:

ylitarkastaja Anu Peltonen,
puh. 0295 036 367
anu.peltonen(a)ely-keskus.fi

vesienhoidon asiantuntija Kukka Kujala
puh. 0295 036 023
kukka.kujala(a)ely-keskus.fi

Kuva: Lämmin syyskuu on lisännyt sinilevien määrää. © Pirkanmaan ELY-keskus