Julkaistu: 10.8.2023

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevähavaintoja vain kahdella järvellä – levää nyt selvästi keskimääräistä vähemmän Pirkanmaalla

Ainoastaan kahdella järvellä Pirkanmaalla näkyi sinilevää viranomaisseurannassa tällä viikolla. Ajankohtaan nähden sinilevää on nyt keskimääräistä selvästi vähemmän.

Viikolla 32 havaittiin sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä, jossa sinilevää oli runsaasti. Vähän levää havaittiin Pyhäjärven Mäyriänrannassa Lempäälässä.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden selvästi keskimääräistä vähemmän. Yleensä elokuu on sinileville otollisinta aikaa, jolloin niitä voi olla järvissä runsaastikin.

– Tilanne vaihtelee vuosittain. Esimerkiksi viime vuonna tähän aikaan tilanne oli ihan toisenlainen ja sinilevää oli keskimääräistä enemmän. Tämän kesän säät eivät ole suosineet sinileviä. Myös alkuviikon tuulinen sää on entisestään hajottanut levälauttoja, kertoo ylitarkastaja Anu Peltonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Tähän mennessä eniten sinilevää tänä kesänä on havaittu heinäkuun puolenvälin tienoilla, viikolla 28.

Uimarannoilla ei levää

Tampereen kaupungin ylläpitämään uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun ei ollut tällä viikolla kirjattu sinilevähavaintoja. Uimavesien lämpötila oli keskimäärin 18–20 astetta.

Pintaveden lämpötilat olivat Virtain Kitusjärvessä, Längelmäveden Kaivannossa sekä Näsijärven Kyrönlahdessa 0,4—4,7 astetta alempia pitkäaikaiskeskiarvoon verrattuna (tilanne 9.8.2023).

Lue lisää:

Levätilanne Pirkanmaalla (jarviwiki.fi)

Leväarkisto (jarviwiki.fi)

Havaintolähetti (jarviwiki.fi)

Pintavesien lämpötilat (Vesi.fi) 

Tampereen uimavesien vedenlaadun karttapalvelu (tampere.sometic.fi)

Yhteyshenkilö:

Pirkanmaan ELY-keskus

Ylitarkastaja Anu Peltonen
puh. 0295 036 367
anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Kuva: Tällä hetkellä järvien pinnalla on runsaasti koivun siemeniä. Niiden lisäksi veden pinnalla voi esiintyä kuusen suopursuruostetta, joka värjää veden ruosteenpunaiseksi. ©Katja Vainionpää.