Julkaistu: 29.7.2021

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevähavainnot Pirkanmaalla taas nousussa

Pirkanmaan järvien sinilevähavainnot ovat runsastuneet säiden taas lämmettyä. Neljällä Pirkanmaan havaintopaikalla näkyi runsaasti sinilevää valtakunnallisessa seurannassa viikolla 30.

Runsaasti sinilevää on havaittu Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa, Lempäälän Mäyriänrannassa ja Nokian Lehtiniemessä sekä Kangasalan Kirkkojärvessä.

Vähäisiä sinilevähavaintoja on tehty Pyhäjärvellä Nokian Maatialanlahdella ja Pirkkalan Kranstolpan uimarannassa sekä Nokian Tottijärvessä. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hiukan normaalia enemmän.

Kansalaishavaintoja sinilevästä tehtiin viikon aikana Isojärveltä, Kovesjärveltä, Vanajavedeltä, Kyrösjärveltä, Roineelta, Pyhäjärveltä, Näsijärveltä ja Mäyhäjärveltä.

Jos sinilevää on runsaasti, uimista ei suositella. Levän määrä voi vaihdella nopeastikin, kun levälautat kasaantuvat ja hajoavat jälleen tuulen vaikutuksesta. Jos levää näkyy vain vähän, on uiminen vielä turvallista, kunhan vettä ei niellä.

Rusehtavat suopursuruostesienilautat yleistyvät järvissä loppukesällä

Heinä-elokuun vaihteesta lähtien järvien pinnoille kerääntyy usein rusehtavia keräymiä ja lauttoja, joiden aiheuttajana ovat kuusen suopursuruostesienen itiöt.

Itiöt ovat ihmisille vaarattomia. Runsaasti itiöitä sisältävien lauttojen keskelle ei kuitenkaan kannata mennä uimaan, sillä niistä saattaa aiheutua siitepölyn kaltaista silmä-ärsytystä.

Suopursuruostesientä esiintyy eniten idän ja pohjoisen järvissä sekä suopursun levinneisyysalueella. Itiölauttoja näkyy eniten voimakkaiden sateiden jälkeen. Ne keräävät herkästi pinnalleen muita roskia ja saattavat varsinkin lämpimässä tuoksahtaa epämiellyttävälle. Lautat hajoavat yleensä muutaman päivän kuluessa.

Järviwiki.fi:

Muut verkkopalvelut:

Yhteyshenkilö:

Ylitarkastaja Anu Peltonen, p. 0295 036 367
Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

www.twitter.com/pirvesi (vesiasiat Pirkanmaalla)
www.twitter.com/pirkanmaanely (Pirkanmaan ELY-keskus)

Kuva: Sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä 26.7.2021. © Sisältää muokattua Copernicus Sentinel-dataa, Syke (2021)