Julkaistu: 1.7.2021

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevähavainnot lisääntyneet – järvivedet keskimääräistä lämpimämpiä

Sinilevää havaittiin kymmenellä havaintopaikalla. Helteisenä jatkuva sää saattaa aiheuttaa kalakuolemia. Laajoista kalakuolemista tulee ilmoittaa ELY-keskukseen.

Viikolla 26 sinilevää havaittiin 9 valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Sinilevää havaittiin pääasiassa Pirkanmaan etelä- ja kaakkoisosissa. Sinilevää on edelleen leväbarometrin mukaan hieman pitkän ajan keskiarvoa enemmän.

Hieman sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä, Roineessa ja Vesijärvessä, Nokialla Pyhäjärvessä ja Tottijärvessä, Sastamalassa Rautavesi-Liekovedessä, Valkeakoskella Vanajavedessä ja Mallasvedessä sekä Ylöjärvellä Kyrösjärvessä. Lisäksi rotarien seuraamalla Hämeenkyrön Mahnalanselän-Kirkkojärven havaintopaikalla havaittiin hieman levää.

Kansalaishavaintoja sinilevästä kirjattiin Pälkänevedeltä, Roineelta ja Vanajavedestä sekä Kihniön Korhosjärvestä ja Lempäälän Ruodasjärvestä.

Helteet kasvattavat kalakuolemien riskiä

Järvivedet ovat pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpiä, ja tulevina päivänä jatkuvat helteet nostavat veden lämpötiloja entisestään. Monien Pirkanmaan suurten järvien veden lämpötila on noin 22-24 °C tietämissä, mikä on noin 5 °C lämpimämpää kuin keskimäärin tähän aikaan kesästä.

Mitä korkeammaksi veden lämpötila nousee, sitä vähemmän siihen voi liueta happea. Samalla kalojen ja muiden vesieliöiden aineenvaihdunta kiihtyy veden lämmetessä. Kaloille tämä tarkoittaa tukalia oltavia erityisesti suojaisilla lahdilla ja tummissa vesissä, jotka lämpenevät avoimia selkävesiä enemmän. Pitkien hellejaksojen aikana kaloja voi kuolla hapenpuutteeseen.

Jos havaitset yksittäisiä kaloja suuremman määrän kuolleita kaloja, ota yhteyttä ELY-keskukseen ja kunnan ympäristöviranomaiseen. Ota paikalta kuvia ja videoita, ja kirjaa muistiin mahdolliset poikkeukselliset olosuhteet (esimerkiksi suuri levämäärä, veden samentuminen tai vaahtoaminen). Ota välittömästi talteen muutamia näytekaloja. Näytekalat säilytetään jääkaapissa, eikä niitä tule pakastaa. Näytekalat toimitetaan Ruokavirastolle tutkittaviksi.

Järviwiki.fi:

Muut verkkopalvelut:

Yhteyshenkilö:

Vesienhoidon asiantuntija Salla Taskinen, p. 0295 036 150
Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

www.twitter.com/pirvesi (vesiasiat Pirkanmaalla)
www.twitter.com/pirkanmaanely (Pirkanmaan ELY-keskus)

Kuva: Kangasalan Vesijärvi on yksi Pirkanmaan järvistä, joissa on havaittu hieman sinilevää. © Sabina Mäki