Julkaistu: 15.7.2021

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevää on nyt normaalia enemmän – helteiden jatkuminen näkyy levien määrässä

Sinilevää on nyt Järviwikin leväbarometrin mukaan ajankohdan keskiarvoon nähden normaalia enemmän. Viikolla 28 sinilevää havaittiin Pirkanmaalla 11 valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla.

Viikolla 27 sinilevähavaintoja tehtiin neljällä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla Pirkanmaalla. Hieman levää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvellä, Nokian Tottijärvellä ja Pyhäjärvellä sekä Sastamalan Houhajärvellä. Järviwikin Leväbarometrin mukaan levää on tällä hetkellä ajankohdan pitkän ajan keskiarvoa vähemmän.

Runsaasti sinilevää havaittiin Nokialla Pyhäjärven Lehtiniemessä. Hieman sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä ja Vesijärvessä, Nokialla Pyhäjärven Halkoniemessä, Maatialanlahdella ja Kuloveden Naarlahdella, Sastamalassa Rautavesi-Liekovedessä ja Houhajärvessä, Lempäälässä Pyhäjärven Lempoisten uimalassa ja Mäyriänrannassa sekä Tampereella Näsijärven Rauhaniemen uimarannassa.

Kansalaishavaintoja sinilevästä kirjattiin Toisvedeltä, Vaskivesi-Visuvedeltä, Rutajärvestä, Mäyhäjärvestä, Vanajavedestä sekä Kihniön Nerkoojärvestä.

Tampereen uimarannoilla sinilevää on havaittu usealla järvellä.

TARKKA-palvelu

TARKKA on Suomen ympäristökeskuksen julkinen palvelu, jossa voi selata ja tarkastella Syken avoimia satelliittiaineistoja. Satelliittihavainnot ovat yksi viime vuosina kehittyneistä automaattisista seurantamenetelmistä, joilla kerätään ajankohtaista tietoa Suomen ja lähialueiden ympäristöstä. Satelliittihavaintoja hyödynnetään muun muassa maanpeitteen muutosten ja lumen sulamisen seuraamiseen sekä meri- ja järvialueilla vesien tilan arviointiin. Ympäristönseurannassa kiinnostavat usein ajankohtaiset ja huomiota herättävät asiat, kuten sinileväaikaan veden pinnassa kelluvan levän määrä.

Palvelun karttakäyttöliittymä esittää sekä tarkan erotuskyvyn (10 m – 60 m) että keskierotuskyvyn (300 m – 1 km) satelliittiaineistoja. Palvelu löytyy osoitteesta syke.fi/tarkka.

TARKKA-palvelun keskeisimmät aineistot ovat päivittäiset tosivärikuvat ja vedenlaatuaineistot. Tosivärikuva-aineisto kattaa eri satelliitti-instrumenteilla tuotetut havainnot vuodesta 2003 alkaen. Vedenlaatutuotteita (mm. pintalämpötila, sameus ja pintalevä) on saatavilla eri alueilta edustavilta päiviltä vuodesta 2003 alkaen. Lisäksi TARKKA-palvelussa on aineistoja mm. lumen, järvijäiden ja maanpeitteen seurantaan.

TARKKA-galleriassa on tarkan maastoerotuskyvyn satelliittihavaintoja kohdealueilta. Pirkanmaalta mukana on 11 aluetta.

Järviwiki.fi:

Muut verkkopalvelut:

Yhteyshenkilö:

Ylitarkastaja Anu Peltonen, p. 0295 036 367
Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

www.twitter.com/pirvesi (vesiasiat Pirkanmaalla)
www.twitter.com/pirkanmaanely (Pirkanmaan ELY-keskus)

Kuva: Sinilevää Tampereen Pyhäjärvessä 4.7.2021. © Sisältää muokattua Copernicus Sentinel-dataa, Syke (2021)