Julkaistu: 21.9.2023

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevää nyt normaalia vähemmän Pirkanmaalla – leväseuranta loppuu ensi viikolla

Sinilevää näkyi neljällä järvellä Pirkanmaalla tällä viikolla. Levää on nyt ajankohtaan nähden normaalia vähemmän. Valtakunnallinen sinileväseuranta päättyy ensi viikolla.

Viikolla 38 runsaasti sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvellä. Kirkkojärvellä on tehty sinilevähavaintoja miltei joka viikko kesäkuun alusta lähtien, ainoastaan leväseurannan ensimmäisen kolmen viikon aikana ei leviä havaittu. Hieman sinilevää havaittiin kolmella havaintopaikalla: Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa, Nokialla Pyhäjärven Lehtiniemessä sekä Valkeakoskella Sääksmäen siltojen kohdalla.

Kansalaishavaintoja sinilevästä JärviWiki- ja Vesi.fi-verkkopalveluihin on kirjattu viimeisen viikon aikana Pyhäjärveltä, Vesijärveltä ja Vanajaveden Makkaranselältä.

Loppukesällä järvessä muuten näkymätön sinileväesiintymä nousee järven pintaan muodostaen silmin havaittavan levälautan.

– Järvien pintavesien lämpötila Pirkanmaalla on laskenut 12–15 asteen tienoille. Viilentynyt veden lämpötila hillitsee sinilevien runsastumista, kertoo ylitarkastaja Anu Peltonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Valtakunnallinen leväseuranta loppuu ensi viikolla. Viikoittaiset levähavainnot voi tarkistaa Järviwiki-palvelusta (jarviwiki.fi), jonne voi myös toimittaa omia havaintojaan.

Järviwikin leväbarometrin (jarviwiki.fi) mukaan sinilevää on ajankohdan keskiarvoon nähden normaalia vähemmän.

Lisätietoja

Levätilanne Pirkanmaalla (jarviwiki.fi)

Leväarkisto (jarviwiki.fi)

Havaintolähetti (jarviwiki.fi)

Pintavesien lämpötilat (Vesi.fi) 

Yhteyshenkilö

Pirkanmaan ELY-keskus:

ylitarkastaja Anu Peltonen,
puh. 0295 036 367
anu.peltonen@ely-keskus.fi

Kuva: Valtakunnallinen sinileväseuranta jatkuu syyskuun loppuun asti. © Pirkanmaan ELY-keskus