Julkaistu: 25.3.2021

Sään lämpeneminen lisää tulvariskiä pääsiäisviikolla

Sään voimakas lämpeneminen sulattaa lumia ja nostaa jokien ja järvien pintoja seuraavan viikon aikana koko maassa Lappia lukuun ottamatta.

Suurin tulvariski on Pohjanmaalla, missä tulva voi jo ensi viikon alussa nousta paikoin rakennuksille, mikäli sää lämpenee nopeasti tai sataa paljon. Todennäköisesti kevättulva on Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa kuitenkin keskimääräinen tai vain hieman sitä suurempi. Seuraavan viikon sää – lämpenemisen nopeus, yöpakkaset ja sateet – ratkaisee, kuinka suureksi alueen tulvahuiput muodostuvat.

Etelärannikon jokien valuma-alueilla osa lumesta on jo sulanut. Etelärannikolla kevättulvasta ennustetaan keskimääräisen suuruista ja Lounais-Suomessa tavanomaista pienempää. Etelä- ja länsirannikon jokien tulvahuippu ajoittuu ennusteen mukaan ensi viikkoon. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla ensimmäinen tulvahuippu ajoittuu huhtikuun alkuun ja toinen, mahdollisesti suurempi huippu huhtikuun loppupuolelle.

Lapissa tulvasta odotetaan tällä hetkellä keskimääräistä pienempää, sillä lunta on keskimääräistä vähemmän. Tähän poikkeuksena on Tornionjoki, jonka valuma-alueen Ruotsin puoleisissa osissa on lunta enemmän. Lapin tulvat ajoittuvat tyypillisesti toukokuun loppupuolelle.

Suojaa oma kiinteistösi etukäteen – viranomaisten resurssit ovat rajallisia

Viranomaiset muistuttavat kansalaisia, että oman omaisuuden suojaaminen on jokaisen omalla vastuulla. Kiinteistön omistaja voi varautua kevään tulvatilanteeseen seuraamalla aktiivisesti tiedotteita, hankkimalla tarvittaessa suojaustarvikkeita ja siirtämällä irtaimen omaisuuden pois tulva-alueelta. Pelastuslaitoksen ja kuntien resurssit eivät riitä akuutissa tilanteessa suojaamaan yksittäisiä kiinteistöjä samanaikaisesti.

Seuraa tulvatilannetta verkkosivuilla

Tulvatilannetta ja ennusteita voi seurata vanhalla Tulvakeskuksen tulvatilanne-sivulla sekä vesi.fi-palvelussa. Lisäksi voi hyödyntää seuraavia:

Twitterissä:

Lisätietoja: