Julkaistu: 24.5.2022

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Muonionjoelle ja Tenojoelle tulossa tavanomaista suurempi tulva

Ensimmäiset tulvahuiput Lapin jokivesistöissä saavutettiin viime viikon alussa, minkä jälkeen kylmä sää hidasti lumen sulantaa ja virtaamat kääntyivät laskuun. Lämpenevä sää sulattaa loput lumet ja nostaa vesistöjen virtaamia toiseen tulvahuippuun. Ounasjoella, Tornionjoella, Muonionjoella ja Tenojoella suurinta tulvahuippua ennustetaan loppuviikolle tai kuun vaihteeseen.

Ounasjoella virtaama on lähtenyt uudelleen nousuun ja toista virtaamahuippua ennustetaan loppuviikolle. Tulvahuipun arvioidaan nousevan Kittilässä hieman viime viikon alun tulvahuippua suuremmaksi. Tornionjoen yläosalla ja Muonionjoella tulvahuippu on odotettavissa viikonloppuna tai ensi viikon alussa. Tulvahuipusta on tulossa tavanomaista suurempi ja esimerkiksi Muoniossa vedenkorkeus voi nousta korkeammalle kuin edellisen suuremman tulvan aikana vuonna 2020. Tenojoella tulvahuipusta ennustetaan tavanomaista suurempaa ja se ajoittuu helatorstain tietämille.

Ounasjoella, Tenojoella ja Tornionjoella ei ole odotettavissa suurempia tulvavahinkoja. Muonionjoella tulva voi nousta Ruotsin ja Suomen väliselle rajatielle Karesuvannossa.

Ivalojoella ja Kemijoella suurin tulvahuippu on jo saavutettu. Näissä vesistöissä tulva jäi tavanomaista pienemmäksi. Ivalojoella on lähipäivinä toinen tulvahuippu, mutta sen ennustetaan jäävän ensimmäistä tulvahuippua pienemmäksi. Kemijärven tulovirtaama on laskenut ja järvi on saatu täytettyä lähelle säännöstelyn ylärajaa. Muiden säännösteltyjen järvien täyttäminen kesävedenkorkeuteen on vielä käynnissä.

Tulvatilanne on pysynyt rauhallisena. Tulvatilannetta seurataan erityisesti Tornionjoella, Muonionjoella, Ounasjoen yläosalla ja Tenojoella. Seuraava viranomaisten tulvakokous on 31.5.2022.

Linkit:

Lisätietoja:

Lapin ELY-keskus, johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen,
puh. 0295 037 354

Suomen ympäristökeskus, vanhempi tutkija Ari Koistinen (tulvaennusteet),
puh. 0295 251 287

Kuva: Lapin ELY-keskus