Julkaistu: 13.5.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Lapin tulvatilanne säilyy rauhallisena lähipäivien ajan – suurtulvien riski ei ole väistynyt kesäkuulta

Lapin ELY-keskus ja Tulvakeskus tiedottavat

Lapin jokien tulvatilanne säilyy rauhallisena lähipäivien ajan, koska lumi sulaa hitaasti tavanomaista viileämmän sään takia. Riski kesäkuun alun suurtulville säilyy edelleen, sillä viileän säätilan väistyessä lämpötilat voivat kasvaa nyt ennustettua selvästi nopeammin, jolloin yhtäjaksoinen lumien sulaminen voi kasvattaa virtaamat nopeasti. Mikäli lämpenemisen yhteydessä tulee voimakkaita sateita, tilanne muodostuu vakavaksi. Ennusteet tarkentuvat lähiviikkojen aikana.

Lapin suurien jokien tulvahuippujen ajankohdaksi ennustetaan edelleen kesäkuun alkupuolta. Poikkeuksena on Simojoen alue, jossa suurimman virtaaman ajankohta on ennusteen mukaan toukokuun puolivälin jälkeen. Muuallakin Lapissa tulvahuippuja voi esiintyä jo toukokuun lopussa, mikäli sää lämpenee ennustettua selvästi nopeammin.

Ennätyssuuret tulvat ovat mahdollisia lähes kaikilla Lapin vesistöillä. Pahimmat vahinkoriskialueet ovat Kemijoen vesistöalueella Kittilä ja Rovaniemi ja Tornionjoen-Muonionjoen vesistöalueella Pello. Näillä alueilla tulvan arvioidaan ylittävän vahinkorajan.

Tuoreimman vesistöennusteen mukaan lumet sulavat tavanomaista pidemmällä aikavälillä, mikä pienentää hieman suurtulvan riskiä. Etelä-Lapin alueella lumikerros on ohentunut toukokuun alkupuolella, mutta muualla Lapissa lumen vesiarvot ovat edelleen poikkeuksellisen suuret.

Lapissa Simojoki ja Kemijoen ala- ja keskivaiheilla olevat jokialueet ovat jo monin paikoin vapautuneet jäistä. Myös Tornionjoen ja Ivalojoen virtapaikoilla pitkät jaksot ovat jo sulana. Jääpatoriski arvioidaan pieneksi, sillä hitaasti etenevä kevät ja vähitellen voimistuva virtaama heikentävät jäitä merkittävästi.

Seuraava tulvatiedote annetaan viikolla 21 ja lisäksi tilanteesta tiedotetaan muun muassa Twitterissä. Tulvatilannekuvaa ja ennusteita voi seurata valtakunnallisella www.ymparisto.fi/tulvatilanne-sivulla. Ennusteet päivittyvät muutaman tunnin välein.

Tiedote englanniksi ja ruotsiksi:

·         The flood situation in Lapland will remain calm for the next few days – major flooding still a risk in June (Lapland)

·         Översvämningsläget i Lappland behålls lugnt under de närmaste dagarna – risken för stora översvämningar i juni har inte avlägsnats (Lappland)

Lisätietoja:

Johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki, Lapin ELY-keskus, puh. 0295 037 282, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 731 (Tulvakeskus), etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ohjeita omatoimiseen varautumiseen

·         Lapin pelastuslaitoksen tulva 2020-sivut

·         www.ymparisto.fi/tulvaohjeet

·         Opas asukkaille, omatoiminen tulviin varautuminen

Jaa tulvahavaintosi Sää-sovelluksella

·         Ilmatieteenlaitoksen Sää-sovellus

ELY-keskuksen ja Tulvakeskuksen yhteiset tiedotteet

·         Lapin ELY-keskuksen ja Tulvakeskuksen tiedotteet

Tulvatilanteen seuranta

·         Tulvatilannetta koko Suomessa voi seurata lähes reaaliajassa valtakunnallisilla vesitilanne ja ennusteet-sivuilla: www.ymparisto.fi/tulvatilanne

·         Jatkuvasti päivittyvä kartta: Tulvavaroitukset ja vesistöennusteet

·         Vesitilanne ja tiedotteet löytyvät myös uudesta vesi.fi-palvelusta

·         Ajankohtainen liikennetieto: TMFG:n liikennetilanne-palvelusta

·         ELY-keskusten yhteinen tulvasivu

·         Lapin pelastuslaitoksen Lapin tulvasivut 2020 -sivut

Twitter

·         #tulva OR #tulvat ja #Lapintulvat

·         @pinnanalta (SYKEn hydrologit)

·         @Lapin_ELY (Lapin ELY-keskus)

·         @meteorologit (Ilmatieteen laitos)

·         @Lapinpelastus (Lapin Pelastuslaitos)

Pellon tulva 9.6.1968. Kuva Esko A. Ylitalo.Kuva: Pellon tulva 9.6.1968. Kuva Esko A. Ylitalo.