Julkaistu: 2.6.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Lapin tulvatilanne on rauhallinen – ennustettua suuremmat sateet voivat pahentaa tilannetta

Lapin ELY-keskus ja Tulvakeskus tiedottavat

Tulvatilanne Lapissa on vähitellen rauhoittumassa. Rovaniemellä vesi on laskenut hieman, mutta se on edelleen vahinkorajan yläpuolella. Tulvan arvioidaan lähtevän alenemaan lähipäivinä. Kittilässä vedenkorkeus on pysynyt hieman vahinkorajan alapuolella useita päiviä. Lähipäivien sateet voivat nostaa veden vahinkorajan yli, mutta tulvan arvioidaan jäävän selvästi alle vuoden 2005 tulvan tason. Ivalossa vedenkorkeudet ovat olleet viikonvaihteen aikana laskusuunnassa, mutta ovat nyt taas hieman nousseet. Tornionjoella tulvahuippua odotetaan vasta ensi viikolle.

Rovaniemellä tulva nousi perjantai-iltana vahinkorajan yli ja oli korkeimmillaan lauantai-sunnuntaiyönä (Lainaan havaintoasemalla N2000+77,62 metriä). Valajaskosken havaintoasemalla virtaama oli suurimmillaan lauantaina, jolloin se oli 4147 m3/s. Vedenkorkeus on laskenut jo hieman ja laskun ennustetaan nopeutuvan lähipäivinä. Tulvan suuruus oli hyvin lähellä samaa tasoa kuin vuosien 1973 ja 1993 tulvissa.

Kittilässä Ounasjoen tulva on pysynyt jo neljä päivää hieman vahinkorajan alapuolella. Vedenkorkeus oli tänä aamuna kirkonkylän havaintoasemalla korkeudessa N60+176,71 metriä. Valuma-alueelle ennustetut vesisateet sulattavat loput lumet ja voivat nostaa vedenkorkeutta vielä hieman. Tulva on jäämässä selvästi vuoden 2005 suurtulvaa pienemmäksi.

Ivalojoen ensimmäinen tulvahuippu koettiin perjantaina, jonka jälkeen virtaamat ja vedenkorkeudet ovat hieman laskeneet. Ennustettujen sateiden ja loppujen lumien sulamisen vaikutuksesta näyttäisi olevan tulossa toinen tulvahuippu, mutta virtaama tuskin nousee ainakaan paljoa perjantaina mitattuja lukemia suuremmaksi. Hitaasti ja useammassa osassa tapahtuneen lumen sulamisen ja poutasään ansiosta tulva on jäämässä aiempien vuosien suurtulvia pienemmäksi.

Tornionjoella tulvahuippu on ennusteen mukaan vasta ensi viikon puolivälin jälkeen. Vedenkorkeus nousee todennäköisesti vielä noin 0,5 – 1 metriä nykyistä korkeammalle ja suurimpien virtaamien arvioidaan olevan noin 2700 – 3000 m3/s. Tulva jää pienemmäksi kuin vuoden 1968 ennätystulva. Pellon alueella vedenkorkeuden arvioidaan jäävän hieman vahinkorajan alapuolelle.

Tilanne tiestöllä

Tällä hetkellä on tulvan takia suljettuna maantie 19618 Kainuunkyläntie Ylitorniolla. Ajantasainen liikennetilanne https://liikennetilanne.tmfg.fi

Lisätietoja tiestön osalta: kunnossapitovastaava Kari Parikka, puh. 0295 037 247

Seuraa tulvatilanteen kehittymistä

Lapin pelastuslaitos otti Lapin tulvatilanteen yleisjohtovastuun 1.6.2020. Pelastuslaitos johtaa jatkossa viranomaisten ja järjestöjen toimintaa tulva-alueilla sekä kokoaa tulvatilannekuvan ja tiedottaa siitä päivittäin.

Seuraava Lapin aluetta koskeva Lapin ELY-keskuksen ja Tulvakeskuksen tulvatiedote annetaan perjantaina ja lisäksi tilanteesta tiedotetaan muun muassa Twitterissä. Mikäli olosuhteet muuttuvat ennustetusta, siitä tiedotetaan välittömästi. Tulvatilannekuvaa ja ennusteita voi seurata valtakunnallisella www.ymparisto.fi/tulvatilanne-sivulla. Ennusteet päivittyvät muutaman tunnin välein.

Lisätietoja:

Johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki, Lapin ELY-keskus, puh. 0295 037 282, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus (Tulvakeskus), puh. 0295 251 731 etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ohjeita omatoimiseen varautumiseen

Jaa tulvahavaintosi Sää-sovelluksella

Lapin ELY-keskuksen ja Tulvakeskuksen yhteiset tiedotteet ja Lapin pelastuslaitoksen tiedotteet

Tulvatilanteen seuranta

Twitter

KUVA: Lapin ELY-keskus: Ounasjoen suiston tulvaa 1.6.2020