Julkaistu: 12.6.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Lapin tulvat ovat ohi ja vedenkorkeudet laskussa

Lapin ELY-keskus ja Tulvakeskus tiedottavat

Lapin pitkäkestoinen tulvakevät on vihdoin päättymässä ja on aika poistaa rakennuksia suojaavat tilapäiset tulvasuojelurakenteet. Muonionjoella tulvahuippu oli tiistaina ja Tornionjoella torstaina. Tällä hetkellä kaikki päävesistöt ovat laskemassa kohti kesävedenkorkeuksia eivätkä lähiaikojen sääennusteet sisällä sateita, jotka nostaisivat vedenkorkeuden uudelleen vahingolliselle tasolle. Kaikki päätiestöt on palautettu liikennöitävään kuntoon.

Lapin tulvakevät oli poikkeuksellinen. Lunta oli ennätysmäärät ja tulvien ajankohta oli tavanomaista myöhemmin. Pitkä poutainen sulamiskausi ja kylmät jaksot kuitenkin hidastivat lumen sulantaa ja tulvat pysyivät aiempien ennätysten alapuolella. Suurimmat sateet saatiin monilla alueilla vasta sitten, kun tulvat olivat jo kääntyneet laskuun. Kemijoella tulva oli harvinaisen suuri ja Rovaniemellä vahinkoraja ylittyi. Myös Ivalojoella ja Tenojoella vedenkorkeudet olivat hyvin lähellä ennätyskorkeuksia. Kittilässä tulva oli vahinkorajan tuntumassa lähes viikon.

Laajamittaisten varautumistoimien ansiosta tulvavahingot jäivät vähäisiksi. Muutamien asuinrakennusten lisäksi vahinkoja aiheutui vapaa-ajan asuinrakennuksille sekä rantaan sijoitetuille rakenteille kuten grillikatoksille ja varastorakennuksille. Rovaniemen ja Kittilän alueilla jätevedenpumppaamoita jouduttiin tilapäisesti sulkemaan. Rovaniemellä Vaaralan alueella Kuusamontietä jouduttiin korottamaan, ja joitakin katuja ja pyöräteitä oli suljettuna tulvahuipun ajan. Yleisiä teitä oli tulvien seurauksena poikki muun muassa Sallassa ja Ylitorniolla, ja Muonionjoen tulva katkaisi Suomen ja Ruotsin välisen tien Karesuvannossa.

Tilanne tiestöllä

Tulvan takia on edelleen suljettuna maantie 19618 Kainuunkyläntie Ylitorniolla. Ylitorniolla on myös suljettu kevyen liikenteen väylä valtatiellä 21 Taroniemen kohdalla. Kevyt liikenne on siirretty valtatielle ja valtatien nopeusrajoitus on pudotettu 80 m/h. Maantie 959 Karesuvanto – Ruotsin raja saatiin avattua liikenteelle 11.6.

Ajantasainen liikennetilanne https://liikennetilanne.tmfg.fi

Lisätietoja tiestön osalta: kunnossapitovastaava Kari Parikka, puh, 0295 037 247.

Seuraa tulvatilanteen kehittymistä

Tulvan aikainen viikoittainen tiedottaminen päätyy tähän ja jatkossa tiedotteita vesitilanteista laaditaan tarvittaessa.  Tulvatilannekuvaa ja ennusteita voi seurata valtakunnallisella www.ymparisto.fi/tulvatilanne-sivulla. Ennusteet päivittyvät muutaman tunnin välein.

Lisätietoja:

Johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki, Lapin ELY-keskus, puh. 0295 037 282, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus (Tulvakeskus), puh. 0295 251 731 etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ohjeita omatoimiseen varautumiseen

Jaa tulvahavaintosi Sää-sovelluksella

Lapin ELY-keskuksen ja Tulvakeskuksen yhteiset tiedotteet ja Lapin pelastuslaitoksen tiedotteet

Tulvatilanteen seuranta

Twitter

Kuva: Lapin ELY-keskus: Karesuvanto 9.6.2020 tulvan ollessa huipussaan