Julkaistu: 10.10.2023

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Vuodenaikaan nähden Hämeen järvissä on yhä reilusti vettä

Säännölliset sateet ovat pitäneet Hämeen järvet tavanomaista korkeammalla loppukesästä lähtien.

Kokemäenjoen vesistöalueen järvissä vedenkorkeudet ovat pääasiassa vuodenaikaan nähden tavanomaista korkeammalla. Vanajaveden pinta on tavanomaisella korkeudella, mutta viikonlopun sateet nostivat Miemalanselän vedenkorkeuden väliaikaisesti jopa 20 senttimetriä muuta Vanajavettä korkeammalle. Iso-Roineen pinta on noussut noin 15 senttimetriä vuodenaikaan nähden tavanomaista korkeammalle. Pääjärvi sekä Tammelan Pyhäjärvi ovat myös noin 20 senttimetriä tavanomaista korkeammalla. Tervajoen valuma-alueella sijaitsevissa Alasjärvessä ja Loppijärvessä vedenkorkeudet ovat lähellä vuodenajan keskikorkeuksia.

Kymijoen vesistöalueen pääjärven, Päijänteen vedenkorkeus ei ole tänä vuonna päässyt laskemaan tyypilliseen tapaan kesän huipusta toistuvien sateiden takia ja on nyt jo noin 30 senttimetriä tavanomaista korkeammalla. Päijänteestä juoksutetaan tällä hetkellä noin 350 m3/s, jotta vedenkorkeus saataisiin laskemaan. Ruotsalaisessakin vedenpinta on noin 10 senttimetriä tavanomaista korkeammalla.

Viikonlopun sateet nostivat myös jokien vedenkorkeuksia monin paikoin, mutta tiettävästi tulvimista ei ole tapahtunut.

Mikäli sateet vähenevät loppusyksyksi, järvien vedenkorkeuksien voi odottaa laskevan lähes tavanomaisiin syyskorkeuksiin ennen talvea. Sateiden jatkuessa moni järvi voi olla talven tullessa tavanomaista korkeammalla.

Pohjavedenpinnat kääntyneet uudelleen nousuun

Hämeessä pohjavedenpinnat laskivat keväästä syyskuun alkupäiviin saakka, jolloin vedenpinnat näyttivät kääntyneen syksylle ominaiseen nousuun vesisateiden takia. Nousu jäi kuitenkin lyhyeksi ja pohjavedenpinnat laskivat syyskuun puolestavälistä näihin päiviin saakka. Viime viikonlopun runsaat sateet ovat taas kääntäneet pinnat nousuun.

Pohjavedenpinnat ovat vielä Hämeen seuranta-asemilla paikoin selvästi ajankohdan keskimääräisen tason alapuolella. Lammin Tullinkankaan seuranta-asemalla pohjavedenpinnat ovat noin 20 senttimetriä ja Orimattilan seuranta-asemalla 60 senttimetriä keskimääräisen tason alapuolella. Lopen ja Tammelan rajalla sijaitsevalla Pernunnummen seuranta-asemalla pohjavedenpinnat ovat keskimääräisellä tasolla. Tänä syksynä tarvitaan vielä runsaita ja pitkäkestoisia sateita ennen maan routiintumista, jotta pohjavesitilanne ei muuttuisi talven aikana huonoksi ja kaivoissa riittäisi vettä talven yli.

Ajankohtaista vesitilannetta voi seurata alla olevien linkkien kautta:

Lisätietoja:

Jukka Sainio, vesitalousasiantuntija
Hämeen ELY-keskus
puh. 0295 025 064

Petri Siiro, hydrogeologi
Hämeen ELY-keskus
puh. 0295 025 230

Kuva: Haminanvuolle. © Kari Ranta-aho