Julkaistu: 22.7.2021

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Viilennyt sää kääntänyt sinilevähavainnot laskuun Etelä-Savossa

Säiden viilennyttyä kuluvalla viikolla Etelä-Savon alueelta kirjattiin sinilevähavainto ainoastaan Pieksämäen Heiniöltä. Viileä ja tuulinen sää ehkäisee sinileväkukintojen muodostumista ja hajottaa jo syntyneitä leväesiintymiä.

Kahden edellisen viikon aikana Etelä-Savossa on koettu kesän toinen selvä piikki sinilevähavainnoissa mutta myös havaintojen määrän tippuminen Riikka-rajuilman ja ilmojen viilenemisen myötä. Viikonvaihteessa Etelä-Savonkin yli kulkenut Riikka-rajuilma ja navakoituneet tuulet ovat sekoittaneet ja hajottaneet leväesiintymät vesipatsaaseen ja edesauttaneet leväkukinnoille alttiissa paikoissa veden vaihtumista.

Viime viikolla poikkeuksellisen helteinen sää jatkui yhä, mikä on suotuisaa sinileväkukintojen muodostumiselle. Havaintoja vähäisestä määrästä sinilevää kirjattiin viime viikolla viideltä ELY-keskuksen havaintopaikalta: Pieksämäen Pieksäjärveltä ja Vangasjärveltä, Rantasalmen Pieneltä Raudanvedeltä, Mäntyharjun Pyhäveden Haapaselältä sekä Juvan Jukajärveltä. Havaintomäärä on hieman pienempi kuin juhannusviikon sinileväpiikin aikaan, jolloin sinilevähavaintoja tehtiin seitsemällä havaintoverkon kohteella.

Tämän hetken ennusteen mukaan tuulet pysyvät Etelä-Savossa navakoina ja lämpötilat kohtuullisina vielä muutaman päivän ajan. Uusi korkeapaine on kuitenkin vahvistumassa Suomen ylle viikonloppuna, minkä seurauksena sää jälleen lämpenee. Mikäli tuulet pysyvät maltillisina ja pintavesien lämpötila nousee uusien helteiden myötä, todennäköisyys uusien sinileväesiintymien muodostumiselle kasvaa.

Pintavesien lämpötilat laskussa

Myös pintavesien lämpötilat ovat tällä viikolla laskeneet niin Etelä-Savossa kuin muuallakin Suomessa. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) suorittamassa pintavesien lämpötilaseurannassa Haukivuoren Kyyvedellä mitattiin 22.7. pintaveden lämpötilaksi 20,4 °C ja Oravin Haukivedellä Savonlinnassa vastaavasti 20,0 °C. Lämpötilat ovat näillä havaintopaikoilla 0,4–0,7 °C pitkän aikavälin keskiarvoa korkeampia, siinä missä lähiviikkojen hellejakson aikana pintavedet ovat monin paikoin olleet jopa 4–7 astetta normaalia lämpimämpiä.

Lisätietoa valtakunnallisesta sinilevätilanteesta, pintavesien lämpötiloista ja muista vesistöihin liittyvistä asioista löytyy esimerkiksi vesi.fi-verkkopalvelusta. Etelä-Savon ELY-keskus on mukana valtakunnallisessa sinileväseurannassa ja tiedottaa alueensa levätilanteesta lomakautena muutaman viikon välein ja useamminkin, mikäli levätilanteessa tapahtuu olennaisia muutoksia. Etelä-Savon ELY-keskus seuraa maakunnan sinilevätilannetta säännöllisesti 16 järvikohteella.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa vettä seisotettaessa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Tarkkaile levätilannetta ja vältä selvästi leväpitoisen veden käyttöä

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväalueelta pyydetyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä pitää välttää. Lisäksi kannattaa perkaamisen päätteeksi pestä sekä kala että kädet huolellisesti puhtaalla vedellä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (palvelee 24 h/vrk).

Kansalaiset voivat halutessaan ilmoittaa omia sinilevähavaintojaan suoraan JärviWikiin Havaintolähetti-palvelun avulla. JärviWiki-sivustolla pääsee myös tarkastelemaan ELY-keskusten havaintopaikkojen tietoja ja selaamaan muiden lähettämiä levähavaintoja.

Kuva: Eteläsavolaista järvimaisemaa

Lisätietoja:

Vesistösuunnittelija Kukka Kujala, Etelä-Savon ELY-keskus
p. 0295 024 246, kukka.kujala(at)ely-keskus.fi