Julkaistu: 9.7.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Viileä sää rauhoittanut sinilevätilannetta Lounais-Suomessa

Sinilevähavaintojen määrä Lounais-Suomessa on vähentynyt viileän, sateisen ja tuulisen sään seurauksena. Meri- ja sisävesialueilla on tehty etupäässä vähäisiä sinilevähavaintoja.

Merialueilla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoilla on tehty vähäisiä sinilevähavaintoja Mynälahden Kärmäläisen, Naantalin Kirkonsalmen ja Paraisten Seilin havaintopaikoilla sekä Uudessakaupungissa Mannervedellä Iso Marjakarin havaintopaikalla. Rotarien leväseurannassa sinilevää on havaittu vähäinen määrä Paraisilla Anisorfjärdenin, Lilltervon sekä Lilla Ekholmenin havaintopaikoilla.

Sisävesialueilla ELY-keskuksen vakioseurannassa sinilevää havaittiin runsas määrä Salossa Kiskon Kirkkojärvellä ja vähäinen määrä Naantalissa Rymättylän Kirkkojärvellä. Rotarien seuraamilla sisävesialueilla sinilevää ei olla havaittu, eikä ELY-keskukseen ole tullut ilmoituksia muista sinilevähavainnoista Lounais-Suomessa.

Sään viileneminen on rauhoittanut sinilevätilannetta Lounais-Suomessa ja tuulinen sää on rikkonut yhtenäisiä levälauttoja.  Veteen sekoittuneena voi kuitenkin yhä olla runsaasti sinilevää, joka sään tyyntyessä nousee pintaan. Paikalliset sinilevätilanteet voivat myös muuttua hyvin nopeasti mm. tuulen suunnan vaihtuessa.

Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä ole este veden käyttämiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä eikä se sovellu uimiseen. Lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää, sillä lapset ja lemmikit voivat juoda sinileväpitoista vettä. Sinileväkukinta näkyy aluksi vedessä vihertävinä tikkuina, hippusina tai palleroina. Lopulta sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen viiruja ja lauttoja. Rantaan kasautuessaan sinilevä saattaa muodostaa paksun kerroksen, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi, eivätkä takerru tikkuun.

Levähavainnoista ilmoittaminen

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 02 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovelluksesta (linkki alla) voi tarkastella kansalaisten ilmoittamia sinilevähavaintoja vuodesta 2003 tähän päivään. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi. Levänäytteen lähettämisestä tulee ensin sopia ELY-keskuksen kanssa (0295 022 530).

Linkkejä:

Lounais-Suomen levätilannekatsaukset
Järvi-meriwiki
Havaintolähetti
Lounais-Suomen sinilevähavainnot
Valtakunnalliset levätilannekatsaukset

Lisätietoja:

Harjoittelija Noora Nest, puh. 0295 022 530
Ylitarkastaja Heli Perttula, puh.  0295 022 925