Julkaistu: 7.9.2021

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Vettä satoi elokuussa Pohjois-Karjalassa jonkin verran tavallista enemmän

Elokuu oli Pohjois-Karjalassa tavanomaisen lämmin. Järvien vedenkorkeudet vaihtelivat alueittain. Jokien virtaamat olivat keskimääräistä pienempiä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan elokuu oli Pohjois-Karjalassa lämpötilaltaan tavanomainen. Esimerkiksi Valtimolla mitattiin elokuun keskilämpötilaksi 13,7 astetta, mikä vastaa ajankohdan keskiarvoa. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla mitattiin elokuun keskilämpötilaksi 14,6 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on 14,5 astetta.

Elokuun sademäärä vaihteli Pohjois-Karjalassa 112–130 mm:iin. Sademäärissä oli suuria aluekohtaisia eroja. Eniten satoi Jänisjoen valuma-alueella, 130 mm, ja vähiten Höytiäisen valuma-alueella, 112 mm. Elokuun tavanomainen sademäärä Pohjois-Karjalassa on 80 mm.

Järvien vedenkorkeudet vaihtelivat alueittain elokuun lopussa. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus vastaa Arvinsalmen asteikolla mitattuna ajankohdan keskiarvoa. Pielisen vedenkorkeus oli elokuun lopussa 14 cm tavanomaista alempana. Orivesi-Pyhäselän ja Pielisen vedenkorkeuksien ennustetaan jatkavan alkusyksylle tyypillistä laskua ja pysyvän syyskuussa lähellä ajankohdan keskitasoa. Kajoonjärven vedenkorkeus oli elokuun lopussa 13 cm ja Viinijärven sentin ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Ruunaan vedenkorkeus oli vastaavasti 24 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Jokien virtaamat olivat elokuussa yleisesti keskimääräistä pienempiä. Pielisjoen, Lieksanjoen ja Koitajoen virtaamat jäivät 10-20% normaalia pienemmiksi.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Nurmeksen Juutilankankaalla, Ilomantsin Kuuksenvaarassa, Kontiolahden Jaamankankaalla ja Jakokoskella pohjavedenkorkeus oli 13-43 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Pintaveden lämpötilat ovat jäähtyneet viileän sään seurauksena tavanomaiseen lämpötilaan. Elokuun päättyessä pintaveden lämpötila oli Pielisjoella Joensuun kanavassa 15,1°C ja Pielisellä Nurmeksen laivarannassa 15,2°C. Eilisen (6.9.2021) lukema on Pielisellä 12,0°C. Lukema osoittaa Pielisen pintaveden olevan 2,3°C tavanomaista viileämpää.

Lisätietoja:

Vesitilannekatsaus, Pohjois-Karjala, elokuu 2021 (PDF, sttinfo.fi)

Kuva: Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli elokuussa keskimääräisen korkealla. © Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.