Julkaistu: 11.7.2022

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Vesistöjen vedenkorkeudet ovat hitaassa laskussa

Vesistöjen vedenkorkeudet ovat koko maassa pääsääntöisesti lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa ja hitaassa laskussa. Kesäkuu oli monin paikoin tavallista vähäsateisempi ja maaperä on kuivaa. Osassa maata järvien vedenkorkeudet ovat kuitenkin edelleen korkealla.

Päijät-Hämeessä Kymijoen vesistöalueella Päijänne on jatkanut nousuaan pisimpään, mutta myös Päijänteen nousu on nyt kääntynyt laskuun. Päijänteen vedenkorkeus on noin kymmenen senttimetriä ajankohdan keskiarvotason yläpuolella ja vedenkorkeuden ennustetaan laskevan 5–20 senttimetriä heinäkuun aikana. Päijänteen lähtövirtaama ja Kymijoen virtaama ovat hieman suurempia kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. Pienempien järvien vedenkorkeudet ovat pääsääntöisesti ajankohdan keskiarvotason kohdilla tai sen yläpuolella. Nuoramoisjärven vedenkorkeus on noin kuusi senttimetriä, Vesijärven vedenkorkeus on noin kymmenen senttimetriä ja Päijänteen alapuolisen Ruotsalaisen vedenkorkeus on noin kahdeksan senttimetriä ajankohdan keskiarvotason yläpuolella.

Kanta-Hämeessä Kokemäenjoen vesistöalueella Vanajaveden vedenkorkeus Hämeenlinnan kohdalla on ajankohdan keskiarvotasossa ja jatkaa hidasta nousua ennusteen mukaan vielä pari viikkoa ennen kuin kääntyy laskuun. Hauhon reitin järvien vedenkorkeudet jatkavat laskuaan, mutta ovat edelleen 10–20 senttimetriä ajankohdan keskimääräistä korkeammalla. Iso-Roineen vedenkorkeus on noin 20 senttimetriä ajankohdan keskiarvotason yläpuolella. Joidenkin Kanta-Hämeen järvien vedenkorkeudet ovat laskeneet kevään poikkeuksellisen korkeista vedenkorkeuksista huolimatta jo ajankohdan keskiarvotason alapuolelle. Tammelan Pyhäjärven vedenkorkeus on noin neljä senttimetriä, Lammin Pääjärven vedenkorkeus on noin 12 senttimetriä ja Loppijärven vedenkorkeus on noin neljä senttimetriä ajankohdan keskiarvotason alapuolella.

Ajankohtaista vesitilannetta voi seurata alla olevien linkkien kautta:

Lisätietoja

Elina Mäkäläinen, vesitalousasiantuntija, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 158

ALT: Kalkkistenkoski, Asikkala. Kuvaaja Elina Mäkäläinen