Vesikirje huhtikuu 2023

Vesivarojen hallinnan ratkaisut ovat osa kestävyysmurrosta

Euroopassa ollaan moninaisten veteen liittyvien haasteiden edessä. Ilmastonmuutos ja kasvavat käyttöpaineet voimistavat vesivarojen niukkenemista ja vesiympäristöjen tilan heikkenemistä. Uhat kohdistuvat niin vesiekosysteemien tilaan kuin elinkeinoihinkin.

Uudessa hankkeessa kartoitetaan ja kehitetään vesivarojen hallinnan innovatiivisia ratkaisuja, joilla mahdollistetaan oikeudenmukainen veden käyttö vihreässä siirtymässä. Helmikuussa 2023 alkanut nelivuotinen GOVAQUA on EU:n Horizon 2022 -hanke, jota Suomen ympäristökeskus (Syke) koordinoi.

Hankkeessa tunnistetaan hyviä käytänteitä, jotka koskevat lainsäädäntöä, monitoimijayhteistyötä ja rahoitusmekanismeja sekä digitaalisia ratkaisuja.

Syke vastaa hankkeen kahdesta ”living labista” eli innovaatioekosysteemistä, joissa lähestymistapoja testataan käytännössä. Toinen niistä keskittyy yritysten vesivastuullisuuteen ja uusiin rahoitusmekanismeihin Saaristomeren valuma-alueella, toinen kokemuksiin kestävästä vesivoimasta Suomessa ja Ruotsissa.

Ihmisiä ryhmäkuvassa ulkona, lunta.
GOVAQUA tiimi Helsingin kick off -tapahtumassa 3.3.2023. Kuva: Pietari Pipatti.

Syken tiimi on innoissaan mahdollisuudesta tehdä yhteistyötä Euroopan johtavien asiantuntijoiden ja keskeisten toimijoiden kanssa vesihaasteiden ratkaisemiseksi. Vaikka vesikysymykset ja vesivarojen hallinta ovat eri toimintaympäristöissä aina omanlaisiaan, olemme monin tavoin riippuvaisia vesivarojen tilan ja veden käytön kehityksestä muissa maissa, ja voimme oppia toisiltamme paljon.

”Toivottavasti onnistumme rakentamaan siltoja eri tieteenalojen, sektoreiden ja maantieteellisten alueiden välille, jotta voimme vahvistaa globaalia vesiturvallisuutta nyt ja tulevaisuudessa”, Suvi Sojamo sanoo.

Kirjoittaja:

Erikoistutkija Suvi Sojamo, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi

Erityisasiantuntija Vuokko Laukka, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi

Linkit:

Governance innovations for a transition to sustainable and equitable water use in Europe GOVAQUA

Suomen ympäristökeskukseen 4,1 miljoonaa euroa EU:n tutkimusrahoitusta

Artikkelikuva:

Hankkeen koordinaattori Suvi Sojamo (Syke) esittelee GOVAQUA-hanketta. Kuva: Eeva Primmer (Syke).