Julkaistu: 22.3.2023

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Vesi.fi tarjoaa tarkkaa ja ajantasaista vesitietoa nyt myös englanniksi

Suomen ympäristökeskus on julkaissut vesi.fi-palvelun englanninkielisen version, waterinfo.fi:n. Palvelu sisältää paljon yleistä vesitietoa, ajankohtaisia katsauksia vesitilanteeseen sekä monipuolisen vesiasioiden karttapalvelun. Palvelun avulla myös englanninkielinen käyttäjäkunta pysyy kärryillä siitä, mitä vesiasioissa tapahtuu Suomessa.

Englanninkielinen waterinfo.fi on suunnattu kaikille vesiasioista kiinnostuneille. Vesitietoa esitetään palvelussa havainnollisesti artikkeleina, kuvina, karttoina, tiedotteina ja uutisina. Sivuilta selviää muun muassa, millainen on vesitilanne eri puolilla Suomea, miten suomalaiset järvet voivat ja millaista vettä oma vesilaitos tarjoaa.

Palvelu perustuu viranomaisten ja vesitutkimuksen tuottamiin tietoihin, ja se on toteutettu yhdessä alan ammattilaisten ja palvelun käyttäjien kanssa. Englanninkielisen palvelun tavoitteena on tarjota helposti saavutettavaa tietoa ja hyvä käyttökokemus myös englanniksi.

Sisältöä palveluun tuottavat Suomen ympäristökeskuksen lisäksi muun muassa alueelliset elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskukset, Ilmatieteen laitos, maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö. Palvelun rahoituksesta vastaa maa- ja metsätalousministeriö.

Kiinnostavaa vesitietoa lyhyesti ja napakasti

Englanninkielisen palvelun Vesitieto-osiosta löytyy hyödyllistä ja kiinnostavaa tietoa vesivaroista ja veteen liittyvistä ilmiöistä. Osio sisältää lähes 150 lyhyttä artikkelia, jotka on kirjoitettu helposti ymmärrettäviksi ja omaksuttaviksi. Aiheen mukaan ryhmitellyt artikkelit tarjoavat perustietoja nopeasti silmäiltävässä muodossa.

Artikkelien lisäksi tarjolla on laajempia kokonaisuuksia eli teemasivuja. Ne käsittelevät aihepiiriä laajemmin ja eri näkökulmista. Isoin teemasivukokonaisuus tarkastelee suomalaisia vesiratkaisuja ja vesiosaamista [water solutions and expertise]. Siinä esitellään noin kuudenkymmenen vesialalla toimivan yrityksen kehittämiä ratkaisuja ja palveluita sekä vesialan tutkimus- ja koulutustoimintaa.

Lukijaa palvelee lisäksi lähes 400 termiä sisältävä vesialan sanasto, jossa erikoistermit selitetään ymmärrettävästi.

Vesijalanjälkilaskuri ja karttapalvelu vesiasioista kiinnostuneille

Englanninkielinen waterinfo.fi-palvelu sisältää vesijalanjälkilaskurin, jonka avulla voi arvioida omaa veden kulutusta ja verrata sitä muiden suomalaisten vedenkäyttöön. Laskuri auttaa myös tunnistamaan, mitkä seikat vaikuttavat vesijalanjäljen suuruuteen.

Monipuolinen karttapalvelu sisältää 25 teemaa, joita koskevat tiedot esitetään Suomen kartalla. Jokainen voi tarkistaa kartoista esimerkiksi oman alueen lumikuorman tai kesällä lähivesistön levätilanteen. Muita karttateemoja ovat muun muassa pohjaveden korkeus, vesistöjen ravinnekuormitus ja veden lämpötila.

Lisätietoa

Seija Rantonen
Suomen ympäristökeskus (Syke)
p. 0295 251 126
etunimi.sukunimi@syke.fi

Hanna Piepponen
Suomen ympäristökeskus (Syke)
p. 040 182 3334
etunimi.sukunimi@syke.fi