Julkaistu: 20.12.2019

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Vedenkorkeus monin paikoin Lounais-Suomessa ennätyslukemissa

Keskiviikon sateet nostavat virtaamat ja vedenkorkeudet Lounais-Suomessa monin paikoin tämän vuoden ennätyslukemiin – Kokemäenjoella virtaama nousemassa suuremmaksi kuin kertaakaan 11 vuoteen (Varsinais-Suomi, Satakunta).

Keskiviikon noin 20 mm:n vesi- ja räntäsateet valmiiksi vetiseen maaperään aiheuttavat nopeaa vedennousua useimmissa Lounais-Suomen vesistöissä. Monin paikoin noustaan keskiviikon-torstain aikana tämän loppuvuoden korkeimpiin lukemiin ja alavia peltoalueita jää laajasti veden alle koko Lounais-Suomessa. Merkittäviä kiinteistövahinkoja asuinrakennuksille ei kuitenkaan aiheutune. Poikkeuksellista on loppuvuoden vetisen jakson pitkäkestoisuus, sillä monissa Varsinais-Suomen ja Satakunnan jokivesistöissä tämä on marras-joulukuun aikana jo neljäs suunnilleen vuoden keskimääräisen tulvahuipun mukainen virtaamatilanne. Useissa järvissä vedenkorkeus on tilanteen pitkittyessä noussut jo selvästi keskimääräisen vuotuisen tulvahuipun yläpuolelle ja vedenkorkeuksien ennustetaan edelleen nousevan lähipäivinä.

Kokemäenjoen ala- ja keskiosalla on virtaama nousemassa torstaina Loimijoen virtaaman nopean kasvun myötä noin 700 kuutiometrin tasolle sekunnissa. Näin suuri virtaama Kokemäenjoessa havaittiin viimeksi vuonna 2008. Virtaama aiheuttaa laajaa peltoalueiden tulvimista Kokemäenjoen keskiosalla Huittisten-Kokemäen alueella, koska Säpilänniemen mutkikas jokiosuus välittää vettä ilman tulvahaittoja nykyisellään vain noin 600 kuutiometriä sekunnissa avovesitilanteessa. Myös Loimijoen varrella vesi leviää laajasti alaville peltoalueille virtaaman noustessa ennusteiden mukaan 150-200 kuution välille sekunnissa.

Kokemäenjoessa ylläpidetään tässä vaiheessa osittain tarkoituksellakin suurta virtaamaa, koska Pirkanmaan säännöstellyistä järvistä on tärkeää juoksuttaa tässä vaiheessa mahdollisimman paljon vettä säännöstelytilavuuden ylläpitämiseksi talven tulevien hyydetulvariskien ja jäädytysjuoksutusten varalta. Toistaiseksi ei sääennusteissa näy merkittävää kylmenemistä vaan sään ennustetaan pysyvän leutona ja ajoittain sateisena ainakin joulun yli. Näin ollen mahdollisia hyydetulvaongelmiakaan ei ole näköpiirissä ihan lähiaikoina.

Lisätietoja: Juha-Pekka Triipponen, puh. 0295 022 953