Julkaistu: 19.5.2023

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Vedenkorkeudet ovat vuodenaikaan nähden tyypillisellä tasolla koko Hämeessä

Lähes kaikki järvet ovat nousseet tyypillisiin kesäkorkeuksiinsa noin 5 senttimetrin tarkkuudella koko Hämeen alueella. Talven ja kevään aikana useat lämpimät jaksot sulattivat lumia osissa niin, että suurilta kevättulvilta vältyttiin, vaikka lopulta talven sadesumma olikin keskimääräistä suurempi.

Kanta-Hämeen puolella Kokemäenjoen vesistöalueella lähes kaikki järvet ovat suunnilleen vuodenaikaan nähden keskimääräisissä korkeuksissa. Lähes tarkalleen vuodenajan keskikorkeuksissa on Vanajavesi sekä sen yläpuoliset järvet Kernaalanjärvi ja Ojajärvi. Tammelan Pyhäjärvessä, Kärkölän Valkjärvessä, Mommilanjärvessä ja Pääjärvessä vedenkorkeus on noin 5 senttimetriä keskimääräistä alempana.

Kymijoen vesistöalueen järvistä Vesijärvi ja Ruotsalainen ovat noin 5 senttimetriä vuodenajan keskiarvoa korkeammalla. Päijänteen vedenkorkeus on keskimääräiseen nähden noin 10 senttimetriä korkeammalla, mutta kääntyy ennusteen mukaan laskuun kesäkuun alkupuoliskolla tyypillisessä vuoden huippukorkeudessa.

Kesän aikana vedenkorkeudet laskevat

Kesän aikana korkeat lämpötilat lisäävät veden haihduntaa ja samaan aikaan kasvukaudella kasvit luonnossa sekä maa- ja metsätalousmailla sitovat suuria määriä vettä. Tätä vastaamaan ei tyypillisenä kesänä saada riittävästi sateita, mikä johtaa vedenkorkeuksien laskemiseen. Vedenkorkeuksien lasku kesällä on osa luonnollista vaihtelua.

Ajankohtaista vesitilannetta voi seurata alla olevien linkkien kautta:

Lisätietoja:

Jukka Sainio, vesitalousasiantuntija
Hämeen ELY-keskus
puh. 0295 025 064

Kuva: © Heini-Marja Hulkko