Julkaistu: 20.8.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Vähäisiä sinileväesiintymiä muutamalla järvellä ja Suomenlahden rannikolla (Kaakkois-Suomi)

Levätilanne on elokuun puolivälissä jokseenkin edellisviikkojen kaltainen. Vakituisen havainnoinnin piirissä olevilla järvillä ei ole koko elokuun aikana ollut lievää voimakkaampaa leväesiintymää Lappeenrannan Haapajärveä, Iitin Urajärveä ja Parikkalan Simpelejärveä lukuun ottamatta. Tällä viikolla runsaita sinileväesiintymiä ei kuitenkaan enää havaittu yhdellekään Kaakkois-Suomen seurantajärvistä. Hieman levää havaittiin Lappeenrannassa Haapajärvellä ja Saimaalla Huhtiniemen edustalla sekä Parikkalassa Simpelejärvellä.

Kaakkois-Suomen merialueen levätilanne on niin ikään rauhallinen. Useimmilla havaintopaikoilla esiintyy hippumaista tai juovamaista lievää sinileväesiintymää, joka säätilasta riippuen voi kokonaan hajota vesirunkoon tai nousta pinnalle ohuehkoksi levälautaksi. Vakiohavaintopaikoista ainoastaan Haapasaaressa oli viikonvaihteen jäljiltä runsaahko sinileväsamennus, mutta tiistai-iltapäivään mennessä sekin on asettunut lieväksi leväesiintymäksi. Itäisen Suomenlahden sisälahdilla levätilanne voi muodostua runsaammaksikin lähipäivien tyynillä keleillä.

Pintavesien lämpötila Kaakkois-Suomen sisävesillä on 18–20 astetta. Itäisen Suomenlahden rannikolla pintavesi on ollut tällä viikolla noin 17–19 asteen tuntumassa. Perjantaita kohden säiden pysyessä lämpimänä ja vähätuulisena leväilmiöiden todennäköisyys kasvaa, kunnes lauantain ja sunnuntain välille ennustetut sateet viilentävät ilman ja järvien pintavesien viileneminen alkaa.

Lähetä omat levähavaintosi Järviwikiin

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös omia yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin suoraan havaintopaikalta puhelimen avulla. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.

Kaakkois-Suomen viranomaiset ja koulutetut vapaaehtoiset seuraavat levätilannetta viikoittain noin 19 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) tiedottaa levätilanteesta säännöllisesti.

Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi.

Järviwiki:

Levätilanne/Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Havaintolähetti

www.syke.fi:

Valtakunnallinen leväkatsaus

www.ely-keskus.fi:

Levatilanne – Kaakkois-Suomi

Lisätietoja:

Hydrobiologi Antti Haapala, sp: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 029 103

Vesienhoidon asiantuntija Minna Korttinen, sp: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 029 233