Julkaistu: 26.10.2023

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Tulvien, jäänlähdön ja lumitilanteen automaattinen seuranta riistakameroilta on käynnistynyt

Uudessa Koska jäät lähtevät? –palvelussa tekoäly tunnistaa reaaliaikaisesti, luotettavasti sekä taloudellisesti riistakameroiden kuvista lumen, veden ja jään määrän ja sijainnin virtavesiympäristöissä. Palvelu tukee seurantaa, tulvienhallintaa ja tutkimusta sekä mahdollistaa kansalaisten osallistumisen mallien kehittämiseen.

Vesitilannetta voi seurata pilottikohteissa eri puolilla Suomea. Lisäksi toivotaan, että mahdollisimman moni kansalainen testaisi, kuinka tekoäly tunnistaa virtavesien jää- ja lumipeitteen käyttäjän omasta valokuvasta. Tämä auttaa tekoälyä lukemaan kuvia yhä paremmin.

 

Palvelu luokittelee kuvat ja poistaa automaattisesti heikkolaatuiset. Luokittelu kertoo, millä todennäköisyydellä kuvassa on jäätä, lunta tai vettä noin 95 % varmuudella. Sen sijaan jään, lumen sekä veden määrän ja sijainnin arviointimallia on vielä tarpeen parantaa operatiivisen toiminnan käynnistämiseksi.  

Palvelu on nyt koekäytössä ja tarkoituksena on lisätä kameroiden määrää ja kehittää parempia malleja osana Freshwater Competence Centre (FWCC)vesiosaamiskeskusta.  

Tekoälymalleihin perustuva automaattinen seurantakamerakuvien tulkintapalvelu tukee seurantaa, tulvienhallintaa ja tutkimusta sekä mahdollistaa kansalaisten osallistumisen mallien kehittämiseen. Mallien kehittämiseksi on läpikäyty yli 300 000 riistakamerakuvaa noin sadassa eri paikassa.  

Hankkeen kehittäjät ja rahoitus

Koska jäät lähtevät? -palvelua ovat kehittäneet Profetia Solutions Oy, AVESTOA ja Suomen ympäristökeskus yhteistyössä ELY-keskusten kanssa. Hanke on saanut tukea maa- ja metsätalousministeriöltä. Lisäksi siinä on käytetty Maa- ja vesitekniikan tuki ry:n sekä Suomen akatemian HYDRO-RI-Platform hankkeiden sekä EU:n NextGenerationEU-tutkimusrahoitusta. 

Koska jäät lähtevät -palvelu > whenicebreaks.com/

Lisätietoja 

Erikoistutkija Jari Silander
Suomen ympäristökeskus (Syke)
p. 0295 251 638
etunimi.sukunimi@syke.fi 

Toimitusjohtaja Anton Von Schantz
Profetia Solutions Oy
p. 0504346501
anton.von.schantz@profetia.io 

Logo ja teksti: EU:n osittain rahoittama NextGenerationEU