Julkaistu: 4.4.2023

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Tulvat lähenevät, jääsahaukset toteutetaan pääsiäisen jälkeisellä viikolla Pohjois-Pohjanmaalla (tulvatiedote 4.4.2023)

Tulvat lähenevät, jääsahaukset toteutetaan pääsiäisen jälkeisellä viikolla.

Tämän hetken vesistömallin ennusteen mukaan kevättulvia nähtänee Pohjois-Pohjanmaalla aikaisintaan huhtikuun puolivälin jälkeen. Kevättulvista odotetaan tämän hetken lumi- jää- ja vesistömallin tulvaennusteen perusteella keskimääräisiä. Lopullisen tulvahuipun suuruus määräytyy sulamisvaiheen sääolosuhteilla. Esimerkiksi mikäli sulaminen tapahtuu nopeasti ja samaan aikaan on sateista tulvista voi tulla keskimääräistä suurempia.

Lumen vesiarvo Pohjois-Pohjanmaalla vaihtelee rannikon 100 mm ja Koillismaan 220 mm välillä. Oulujoen Kainuun puoleisella osalla vesiarvo yltää 260 mm asti, joka on ajankohtaan nähden tavanomaista huomattavasti enemmän. Yleisesti Pohjois-Pohjanmaalla lunta on ajankohtaan nähden keskimääräisesti.

Maaliskuun lopussa tehtyjen jäämittausten perusteella ELY-keskus on päättänyt sahata jokijäitä Kalajoella sekä Pyhäjoella. Sahaukset alkavat heti pääsiäisen jälkeen ja valmistunevat noin 2 – 3 päivän kuluessa. Kalajoella sahauksia tehdään Vääräjokisuulla, Käännän koululla, Jutilansuvannossa ja Malisjoella. Pyhäjoella sahataan Kittilänsuvato ja Helaakoski. Jäät ovat tänä talvena tavanomaista heikompia eikä kaikkia suunniteltuja sahauksia voida välttämättä toteuttaa. Jääsahan käyttö edellyttää noin 50 cm paksua teräsjäätä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa kevään edetessä ajankohtaisista tulva-asioista Twitterissä: twitter.com/POPtulvat

Lisätietoja:

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Riku Eskelinen
p. 050 351 1927
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi