Julkaistu: 4.2.2022

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Tammikuussa satoi lunta tavanomaista enemmän Pohjois-Karjalassa

Lunta on kertynyt n. 15–30 cm tavallista enemmän. Tammikuun lämpötila oli melko tavanomainen: alkukuun pakkasia seurasi lauhempi jakso.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuun lämpötila oli melko tavanomainen. Kuukauden alkupuolen pakkasia seurasi lauhempi jakso, joka tasoitti tammikuun keskilämpötilaa. Pohjois-Karjalassa kuukauden keskilämpötila oli noin puoli astetta vuosien 1991–2020 keskiarvon yläpuolella.

Tammikuun sademäärä oli 52–63 mm ympäristöhallinnon seurantapaikoilla Kontiolahdella sekä Koita- ja Jänisjoella. Keskimääräinen tammikuun sademäärä em. paikoilla on 44 mm. Lunta oli kuukauden päättyessä reilusta 50 cm:stä aina 80 cm:iin. Maakunnassamme lunta on noin 15–30 cm tavanomaista enemmän.

Lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m2) vaihteli kuukauden päättyessä em. seurantapaikoilla 120–161 mm (kg/m2), kun se tavallisesti on keskimäärin 99 mm (kg/m2). Isojen hallien omistajien kannattaakin varmistaa hallien kattojen kestävyys runsaslumisilla alueilla. Jo puolen metrin lumikerros kannattaa poistaa isojen hallien katoilta.

Lumenpoistossa on huolehdittava työturvallisuudesta ja ohikulkijoiden turvallisuudesta. Omakotitalojen osalta suurimmat riskit liittyvät lumen pudottajien putoamiseen sekä katolta putoavan lumimassan aiheuttamiin henkilövahinkoihin. Omakotitalot eivät kuulu riskikohteisiin kattojen lumikuorman kestävyyden osalta.

Pyhäselän ja Pielisen jäänpaksuus on lähes tavanomainen. Pyhäselän Roukalahdella oli jäätä tammikuun 30. päivä 42 cm ja Pielisellä Nurmeksessa 40 cm. Jäälle on noussut vettä, jonka lumi peittää. Liikkuminen jäällä voi olla paikoin hankalaa.

Järvien vedenpinnat ovat lähellä tyypillisiä talvisia lukemiaan. Suurten järvien vedenkorkeudet ovat hieman ajankohdan keskitasoa alempana. Pielisen vedenkorkeus on 7 cm ja Orivesi-Pyhäselän 16 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Orivesi-Pyhäselän ja Pielisen vedenkorkeudet jatkavat talvelle tyypillistä laskua. Ruunaan vedenkorkeus on 4 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Viinijärven, Kajoonjärven, Juojärven, Kermajärven ja Varisveden vedenpinnat ovat 1–9 cm keskimääräistä ylempänä.

Pielisjoen tammikuun keskivirtaama oli neljänneksen tavanomaista pienempi. Koitajoessa tammikuussa vettä virtasi vai puolet normaalista määrästä. Lieksanjoen tammikuun virtaama oli tavanomainen. Pienempien jokien virtaamat olivat lähes tavanomaisia tai hieman pienempiä.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli tammikuun lopussa noin 3–19 cm ajankohdan keskiarvon yläpuolella ja routaa oli 3–14 cm, kun sitä normaalisti on 17 cm.

Lisätietoja:

Esa Päivinen, vesitaloussuunnittelija
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, puh. 0295 026 218

Vesitilannekatsaus, Pohjois-Karjala, tammikuu 2022

Kuva: Tammikuun väriloistoa Pyhäselällä Joensuussa. © Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus