Julkaistu: 6.10.2021

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Syyskuun sademäärä tavanomaista vähäisempi ja järvien vedenkorkeudet keskimääräistä alempia Pohjois-Karjalassa

Syyskuun keskilämpötila oli reilut kaksi astetta keskiarvoa viileämpi.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalan maakunnassa tavanomaista viileämpi. Poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli reilut kaksi astetta. Edellisen kerran syyskuu oli keskimääräistä kylmempi vuonna 2008.

Syyskuussa satoi Pohjois-Karjalan maakunnassa tavanomaista vähemmän. Syyskuun sademäärä oli keskimäärin 46 mm, kun tavallisesti sataa 67 mm.

Syyskuun päättyessä Pohjois-Karjalan järvien vedenkorkeudet olivat yleisesti ottaen ajankohdan keskiarvojen alapuolella. Poikkeuksena Kajoonjärvi Juuassa sekä Heinävedellä Varisvesi ja Kermajärvi, joiden vedenkorkeudet olivat 4–8 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Orivesi-Pyhäselän vedenpinta oli 9 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Vedenkorkeuden ennustetaan kuitenkin laskevan vielä noin 10 cm lokakuun loppuun mennessä ja pysyvän tavallista alempana ainakin marraskuun loppupuolelle asti.

Syyskuun lopussa Pielisen vedenkorkeus oli 19 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Vedenkorkeuden laskun ennustetaan tasaantuvan, mutta myös Pielisen ennustetaan pysyvän pitkälle syksyyn hieman tavallista alempana.

Viinijärven vedenkorkeus oli syyskuun lopussa 2 cm ja Ruunaan 10 cm keskimääräistä alempana.

Koitereen vedenkorkeus on noin 45 cm ajankohdan keskitason alapuolella. Vedenkorkeutta nostettaneen syksyn aikana hitaasti kohti ajankohdalle tyypillisempää tasoa.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli syyskuun lopussa Nurmeksen Juutilankankaalla 4 cm ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa 18 cm tavanomaista ylempänä.

Jokien keskivirtaamat vaihtelivat syyskuussa tavanomaisen molemmin puolin. Koitajoessa vettä virtasi syyskuussa lähes normaali määrä. Varisveden syyskuun virtaama Karviossa oli hieman tavanomaista suurempi. Pielisjoen syyskuun virtaama oli viidenneksen ja Lieksanjoen neljänneksen tavallista pienempi.

Syyskuun aikana pintavedet jäähtyivät ajankohdalle tyypilliseen tapaan. Syyskuun viimeisenä päivänä Joensuun kanavalla Pielisjoesta mitattiin pintaveden lämpötilaksi 8,9 astetta ja Nurmeksen laivarannassa 9,6 astetta. Tämän päivän lukemat ovat vastaavasti Pielisjoella 8,6 astetta ja Pielisellä 9,1 astetta. Lukemat osoittavat pintaveden olevan lähes asteen verran tavanomaista lämpimämpää.

Lisätietoja:

Vesitilannekatsaus, Pohjois-Karjala, syyskuu 2021 (PDF, sttinfo.fi)

Kuva: Pielisen vedenkorkeus oli syyskuun lopussa 19 cm tavallista alempana. © Ilkka Elo, Pohjois-Karjalan ELY-keskus.