Julkaistu: 6.10.2022

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Syyskuu oli Pohjois-Karjalassa viileä ja vähäsateinen

Kuukauden keskilämpötila oli noin puolitoista astetta tavanomaista viileämpi. Vedenkorkeudet olivat keskimääräistä matalammalla koko maakunnassa. Pintaveden lämpötilat olivat kuun lopussa lähes tavanomaisella tasolla.

Ilmatieteen laitoksen mukaan syyskuu oli Pohjois-Karjalassa keskimäärin noin 1,5 astetta tavanomaista viileämpi.

Kuukauden sademäärä oli Pohjois-Karjalan maakunnassa reilusti tavanomaista vähäisempi. ELY-keskuksen mittauspisteissä sademäärä oli keskimäärin 46 mm, kun pitkän ajan keskiarvo syyskuussa on noin 67 mm.

Maakunnan järvien vedenkorkeudet olivat syyskuun lopussa keskimääräistä alempana. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli syyskuun lopussa noin 13 cm ajankohdan keskitason alapuolella. Ennusteen mukaan vedenkorkeus jatkaa laskuaan loivasti lokakuun ajan.

Pielisen vedenkorkeus oli syyskuun lopussa noin 6 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Ennusteen mukaan vedenkorkeus pysyy lokakuun ajan hyvin lähellä ajankohdan tavanomaista keskiarvoa eikä laske merkittävästi.

Juojärven vedenkorkeus oli 3 cm, Pyhäjärven 7 cm, Varisveden 8 cm, Kermajärven 12 cm, Viinijärven 17 cm ja Ruunaan 32 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Kermajärven vedenkorkeus oli syyskuun lopussa 12 cm, Kajoonjärven ja Pyhäjärven 7 cm, Viinijärven 17 cm ja Ruunaan 32 cm alempana pitkän aikavälin keskiarvoon nähden.

Jokien virtaamat olivat Pohjois-Karjalan maakunnassa syyskuussa keskimääräistä vähäisemmät. Poikkeuksena oli Koitajoki Pamilossa, jossa keskivirtaama oli noin 1,2- kertainen tavanomaiseen nähden. Pielisjoen keskivirtaama oli syyskuussa noin kymmenyksen keskimääräistä pienempi. Lieksanjoen keskivirtaama oli syyskuussa noin kolmanneksen tavanomaista pienempi.

Pienempien jokien keskivirtaamat olivat samoin keskimääräistä pienemmät. Höytiäisen kuukauden keskivirtaama oli Puntarikoskella syyskuussa vain noin kymmenyksen tavanomaisesta. Saramojoen keskivirtaama Roukkajankoskella oli tavanomaista noin kolmanneksen vähäisempi. Ennusteiden mukaan maakunnan jokien virtaamissa on odotettavissa pientä nousua lokakuun aikana.

Syyskuun lopussa oli pohjavedenkorkeus Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jaamankankaalla sekä Jakokoskella, Ilomantsin Kuuksenvaarassa ja Nurmeksen Juutilankankaalla 3–29 cm tavanomaista ylempänä.

Pintaveden lämpötila oli 4.10.2022 aamulla Pielisjoella Joensuussa 9,0 °C ja Pielisellä Nurmeksen laivarannassa 9,7 °C. Pielisjoen pintavesi oli 0,7 °C tavanomaista lämpimämpää ja Pielisen pintavesi oli 0,9 °C tavanomaista lämpimämpää.

Lisätietoja

Saska Hovi
vesitaloussuunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 050 350 9511
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Vesitilannekatsaus, Pohjois-Karjala, syyskuu 2022 (pdf, sttinfo.fi)

Kuva: Pyhäselän vedenkorkeus oli syyskuun lopussa noin 13 cm ajankohdan keskitason alapuolella. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.