Julkaistu: 14.10.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Syyskuu oli Pohjois-Karjalassa tavanomaista lämpimämpi ja sateisempi

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuu oli keskilämpötilaltaan Pohjois-Karjalan maakunnassa tavanomaista lämpimämpi. Poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli 1-2 astetta. Viimeksi syyskuu oli keskimääräistä kylmempi vuonna 2008.

Syyskuu oli Pohjois-Karjalan maakunnassa tavanomaista sateisempi. Maakunnassa satoi syyskuun aikana keskimäärin 97 mm, kun tavallisesti sataa 67 mm. Suurin osa sateesta ajoittuu kuukauden 6.-20. päivän väliselle ajalle. Tuolloin satoi alueesta riippuen 71–94 mm.

Syyskuun päättyessäPohjois-Karjalan järvien vedenkorkeudet olivat yleisesti ottaen ajankohdan keskiarvojen yläpuolella.

Pielisen vedenkorkeus nousi syyskuun aikana 5 cm, kun elokuun lopussa ennuste näytti 5–20 cm laskua. Syyskuun lopussa Pielisen vedenkorkeus oli 19 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Vedenpinnan ennustetaan pysyvän lokakuun loppuun asti lähellä nykyistä tasoa.

Orivesi-Pyhäselän vedenpinta on lähellä ajankohdan keskitasoa. Ennusteen mukaan vedenkorkeuden laskun ennustetaan tasaantuvan. Sateinen sää voi kääntää Orivesi-Pyhäselän vedenpinnan myös nousuun lokakuun lopulla, mutta ennusteessa on vielä merkittävästi epävarmuutta marras-joulukuun osalta.

Viinijärven vedenkorkeus oli syyskuun lopussa 2 cm, Ruunaan 10 cm ja Kajoonjärven 26 cm keskimääräistä ylempänä.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli syyskuun lopussa Nurmeksen Juutilankankaalla 2 cm ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa 35 cm tavanomaista ylempänä.

Jokien keskivirtaamat vaihtelivat syyskuussa tavanomaisen molemmin puolin. Pielisjoessa vettä virtasi syyskuussa lähes normaali määrä. Lieksanjoessa vettä virtasi viidenneksen tavallista enemmän. Koitajoen virtaama oli puolitoista kertainen.

Syyskuun aikana pintavedet jäähtyivät ajankohdalle tyypilliseen tapaan.Syyskuun viimeisenä päivänä Joensuun kanavalla Pielisjoesta mitattiin pintaveden lämpötilaksi 11,6 astetta ja Nurmeksen laivarannassa 11,4 astetta. Tämän päivän lukemat ovat vastaavasti Pielisjoella 10,6 astetta ja Pielisellä 10,8 astetta. Lukemat osoittavat pintaveden olevan lähes 4 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi