Julkaistu: 21.1.2022

Syke ja Tukes muistuttavat isojen hallien kattojen lumikuormariskeistä

Suomen ympäristökeskus Syke ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tiedottavat

Isojen hallien ja maneesien ja erityisesti kuplahallien kattorakenteita kannattaa tarkkailla aktiivisesti lumikuorman varalta, Syke ja Tukes muistuttavat. Rakennevirheet alkavat tyypillisesti ilmetä, kun maaston lumikuorma kasvaa noin 100 kiloon neliömetrillä. Tämä raja ylitetään jo paikoin Lapissa, Kainuussa, Pohjois- ja Etelä-Karjalassa. Kuplahallien osalta riskiraja on vain 50-60 kiloa, joka on noin 30 cm:n paksuinen lumikerros.

Lumen pudottaminen kannattaa jo ennen riskirajan saavuttamista

”Suurten hallien ja maneesien omistajilla on lakisääteinen velvollisuus tarkkailla aktiivisesti lumikuormaa ja rakennuksen kantavien rakenteiden kuntoa. Tarvittaessa on huolehdittava lumen poistosta katoilta ammattilaisten avulla. Nyrkkisääntönä on, että suuren hallin katolla oleva 50 cm lumikerros pitää poistaa ja kuplahallien katoilta 20-30 cm kerros”, korostaa tutkija Harri Myllyniemi Sykestä.

”Viime vuosina useita PVC-katteisia halleja on romahtanut tai vaurioitunut pienempienkin lumikuormien takia kuin mille rakenteet on suunniteltu. Syynä ovat yleensä olleet puutteet rakenteiden kokonaisjäykistyksen suunnittelussa.”, kertoo ylitarkastaja Petri Kulmala Tukesista.

Vesikaton kantavien rakenteiden suunnittelu- ja rakennusvirheet voivat aiheuttaa vakavia riskejä etenkin laajarunkoisissa halleissa kuten urheiluhalleissa, suurissa myymälöissä, ratsastusmaneeseissa sekä teollisuusyritysten ja maatalouden tuotanto- ja varastorakennuksissa.

Suurimmat lumikuormat nyt Lapissa

Paikoitellen lumikuorma ylittää Tunturi-Lapissa jo 150 kg/m2. Lounais-Lapissa lunta on hieman vähemmän ja Luoteis-Lapissa enemmän kuin tähän aikaan keskimäärin. Suurimmassa osassa Suomea lumen määrän odotetaan kasvavan seuraavan viikon aikana noin 10-20 kg/m2. 100 kg/m2 saattaa ylittyä myös Suomenselällä.

Viime päivien sateista huolimatta lumikuorma on suuressa osassa maata tavanomainen. Alkuviikon suojasäät sulattivat lumet lounaisimmasta Suomesta lähes kokonaan. Muualla Länsi-Suomessa lunta on enimmäkseen 20-60 kg/m2. Itä- ja Pohjois-Suomessa lumimäärä on hiljalleen kasvanut ja on nyt pääosin 60-100 kg/m2.

Pien- ja kerrostalot kestävät tyypillisesti hyvin paksunkin lumikerroksen

Omakoti-, pari- ja rivitalot sekä kerrostalot eivät kuulu riskikohteisiin kattojen lumikuorman kestävyyden osalta. Kiinteistön omistajien tulee kuitenkin varmistaa, ettei katolta pääse putoamaan lunta tai jäätä ihmisten päälle. Pien- ja kerrostalojen katoille ei ole syytä mennä ilman kunnollisia turvavarusteita, jotta ei vaaranna omaa eikä sivullisten turvallisuutta.

Lisätietoja:

Tutkija Harri Myllyniemi, Suomen ympäristökeskus Syke, puh. 0295 251 439,
etunimi.sukunimi@syke.fi
Hydrologi Kati Anttila, Suomen ympäristökeskus Syke, puh. 0295 251 308,
etunimi.sukunimi@syke.fi
Ylitarkastaja Petri Kulmala, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), p. 029 5052 741,
etunimi.sukunimi@tukes.fi

Linkkejä:

© Kuva: Pirjo Ferin