Julkaistu: 21.5.2021

Tämän tiedon on tuottanut Tulvakeskus

Suojaa koti tulvalta

Kunnolliset suojaukset pelastavat rakennuksen kastumiselta. Tulvavalli estää tulvaveden pääsyn rakennuksen juurelle. Seinän alaosan suojaus pitää veden talon ulkopuolella. Viemäreistä nousevan tulvaveden voi estää tukkimalla lattiakaivot ja WC-istuimen.

Tulvavallin rakentaminen

Tulvavalli rakennetaan esimerkiksi päällekkäin ladotuista hiekkasäkeistä. Säkit ladotaan limittäin niin, että syntyy pitkä valli. Lopuksi valli peitetään kokonaan rakennusmuovilla. Muovin helmojen päälle lapioidaan hiekkaa tai laitetaan painot pitämään muovi paikallaan. Myös vallin yläpinnassa on hyvä olla painoja. Muista myös tukkia tulvavallin ali kulkevat mahdolliset rummut ja ojat.

Talon sokkelin, alaseinän ja ovien suojaaminen

Jos on vaarana, että tulvavesi tavoittaa rakennuksen, kannattaa sokkeli ja seinän alaosa suojata rakennusmuovilla. Muovi kiinnitetään yläosasta seinään riittävälle korkeudelle, ja saumat teipataan. Muovin helmat jäävät maata vasten, ja niiden päälle lapioidaan hiekkaa tai ladotaan hiekkasäkkejä. Rappusille ja oviaukolle voidaan rakentaa suojaus esimerkiksi muovilla peitettävistä trukinlavoista.

Lattiakaivon ja WC-istuimen tukkiminen

Pohjakerroksen lattiakaivot ja WC-istuin on syytä tukkia, jotta viemärit eivät tulvi sisätiloihin. Lattiakaivon ja WC-istuimen päälle laitetaan muovi ja sen päälle esimerkiksi vanerilevy. Päällimmäiseksi pannaan riittävä paino tai kattoon tukeutuva pönkä.

Videoita tulvasuojauksen toteuttamisesta

Lapin pelastuslaitoksen ja Rovaniemen kaupungin tuottama ohjevideo kiinteistön suojaamisesta kevättulvalta:

Myös Oulu-Koillismaan pelastuslaitos ja Oulun VPK ovat toteuttaneet opasvideon tulvasuojauksen toteuttamisesta: