Julkaistu: 20.5.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sulaminen käynnistyy vähitellen koko Lapissa – suurtulvat edelleen mahdollisia

Lapin ELY-keskus ja Tulvakeskus tiedottavat

Lapin tilanne tulvien osalta on vielä rauhallinen, mutta virtaamat alkavat vähitellen kasvaa lämpötilojen noustessa. Simojoella virtaamien arvioidaan olevan korkeimmillaan toukokuun viimeisellä viikolla, mutta muualla Lapissa tulvahuiput ajoittuvat kesäkuun puolelle. Uusimpien ennusteiden mukaan sulaminen näyttäisi jakaantuvan melko pitkälle aikavälille. Riski suurtulvalle on kuitenkin edelleen olemassa.

Uusien ennusteiden mukaan viileä sää jatkuu vielä muutaman päivän. Loppuviikosta lämpötilat kuitenkin kohoavat nollan yläpuolelle yölläkin suurimmassa osassa Lappia, jolloin lumen sulaminen pääsee kunnolla vauhtiin. Osittain sulamista on jo tapahtunut erityisesti Etelä-Lapin alueella, jossa lumen määrä on vähentynyt merkittävästi. Lämpötilan kehitys on kuitenkin vielä epävarmaa ja se vaikuttaa sekä tulvien suuruuteen, että ajankohtaan.

Jokien virtaamat näyttäisivät olevan melko samaan aikaan suurimmillaan sekä Ivalossa, Rovaniemellä että Kittilässä. Näissä paikoissa tulvahuippu ajoittuu todennäköisesti kesäkuun ensimmäiselle tai toiselle viikolle. Laajan pohjoisen valuma-alueen vuoksi Tornionjoen tulvahuippu tulee muutaman päivän edellisten jälkeen. Tenojoella virtaamat näyttäisivät olevan suurimmillaan Tornionjoen tulvien kanssa, eli kesäkuun toisella tai kolmannella viikolla.

Uusimpien ennusteiden mukaan sulamisjaksosta muodostuu melko pitkä, mikä on hieman pienentänyt suurtulvien riskiä. Mikäli lämpötilat nousevat ennustettua nopeammin on ennätyssuurtulvat edelleen mahdollisia. Mikäli lämpenemisen kanssa samaan aikaan tulee voimakkaita vesisateita, tilanne muodostuu vakavaksi kaikilla riskialueilla.

Sekä Rovaniemellä että Kittilässä tulvan arvioidaan nousevan vahinkorajan tuntumaan tai hieman sen yli. Mikäli lämpeneminen tapahtuu nopeasti, voi Kittilässä tulva kasvaa yhtä suureksi kuin vuonna 2005. Tornionjoella suurin riski tulvavahingoille on Pellossa, jossa tulvan arvioidaan nousevan vahinkorajan tuntumaan. Ivalossa on mahdollisuudet kaikkien aikojen suurimpaan tulvaan, mutta tulvapenkereet suojaavat suurimmilta vahingoilta.

Tulvien ajankohdat ja suuruus tarkentuvat sääennusteen tarkentumisen myötä lähiviikkojen aikana. Seuraava Lapin aluetta koskeva tulvatiedote annetaan viikolla 22 ja lisäksi tilanteesta tiedotetaan muun muassa Twitterissä. Mikäli olosuhteet muuttuvat ennustetusta, siitä tiedotetaan välittömästi. Tulvatilannekuvaa ja ennusteita voi seurata valtakunnallisella www.ymparisto.fi/tulvatilanne-sivulla. Ennusteet päivittyvät muutaman tunnin välein.

Lisätietoja:

Johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki, Lapin ELY-keskus, puh. 0295 037 282, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus (Tulvakeskus), puh. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ohjeita omatoimiseen varautumiseen

Jaa tulvahavaintosi Sää-sovelluksella

Lapin ELY-keskuksen ja Tulvakeskuksen yhteiset tiedotteet

Tulvatilanteen seuranta

Twitter

Kuva: Kemijoki, Rovaniemi 19.5.2020. Kuva Lapin ELY-keskus.