Julkaistu: 21.8.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevissä vähäistä runsastumista Lounais-Suomen alueella

Lounais-Suomen vakiohavaintopaikkojen sinilevätilanne on jatkunut pääsääntöisesti edellisten viikkojen kaltaisena, mutta paikoittain levät ovat kuluneella viikolla runsastuneet. Lämpimät ja tyynet säät ovat saaneet leväesiintymiä nousemaan pintaan, mutta loppuviikon epävakaiset säät voivat hillitä levien kasvua ja sekoittaa muodostuneita lauttoja veteen.

Merialueilla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurantapaikoilla vähäisiä määriä sinilevää on kuluneella viikolla havaittu Rauman edustalla Otanlahdella, Naantalissa Merimaskun Kirkonsalmessa sekä Paraisten Trunsössä. Runsaita levähavaintoja tehtiin Paraisilla Seilin ja Uudessakaupungissa Iso Marjakarin havaintopaikoilla sekä viime viikkojen tapaan Naantalissa Mynälahden sisäosissa Kärmäläisen havaintopaikalla. Rotarien leväseurannassa Lounais-Suomen alueella sinilevää havaittiin vähäisiä määriä Taivassalon Hakkeenpäässä ja Hempsaaressa, Maskussa Taipaleen havaintopaikalla, Pyhärannan Verkkoniemennokalla sekä Paraisilla Lilltervon ja Kirjalan havaintopaikoilla. Kansalaishavaintona Järvi-meriwikiin on kirjattu runsas sinilevähavainto Naantalista Saloluodon pohjoispuolelta Niulalahdelta. Satelliittikuvien perusteella Selkämeren avomerialueella on yhä havaittavissa laaja Ahvenanmaalta Vaasan korkeudelle saakka ulottuva sinileväesiintymä ja eteläisellä Saaristomerellä sinilevää esiintyy vähäisinä raitoina veden pinnalla.

Sisävesialueilla ELY-keskuksen seurannassa sinilevää havaittiin vähäisiä määriä Siikaisissa Valkjärvellä Isoselän havaintopaikalla, Kemiönsaarella Dragsfjärdenillä ja viime viikkojen tapaan Naantalissa Rymättylän Kirkkojärvellä sekä Säkylän Pyhäjärvellä Katismaan ja Kauttuan havaintopaikoilla. Runsaita levähavaintoja tehtiin Salossa Kiskon Kirkkojärvellä sekä Köyliönjärvellä Yttilän Ottan havaintopaikalla. Rotareiden leväseurannassa vähäinen sinilevähavainto tehtiin Rauman Narvijärvellä Houninlahdella. Kansalaishavaintona ELY-keskukseen ilmoitettiin alkuviikosta runsas levähavainto Säkylän Pyhäjärven itärannalta. Myös satelliittikuvien perusteella Pyhäjärvellä on ollut laajoja leväesiintymiä jo viime viikolta lähtien.

Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä ole este veden käyttämiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi. Vettä, jossa silminnähden on sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä eikä se sovellu uimiseen. Lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää, sillä lapset ja lemmikit voivat juoda sinileväpitoista vettä. Sinileväkukinta näkyy aluksi vedessä vihertävinä tikkuina, hippusina tai palleroina. Lopulta sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen viiruja ja lauttoja. Rantaan kasautuessaan sinilevä saattaa muodostaa paksun kerroksen, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi, eivätkä takerru tikkuun.

Levähavainnoista ilmoittaminen

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 02 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovelluksesta (linkki alla) voi tarkastella kansalaisten ilmoittamia sinilevähavaintoja vuodesta 2003 tähän päivään. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi. Levänäytteen lähettämisestä tulee ensin sopia ELY-keskuksen kanssa (0295 022 530).

Linkkejä:

Lounais-Suomen levätilannekatsaukset → Levätilanne
Järvi-meriwiki  (jarviwiki.fi)
Havaintolähetti(jarviwiki.fi)
Lounais-Suomen sinilevähavainnot (karttasovellus)
Valtakunnalliset levätilannekatsaukset (syke.fi)

Lisätietoja:

Harjoittelija Noora Nest                                       0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel            0295 022 879