Julkaistu: 17.8.2023

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevätilanteessa ei suuria muutoksia Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Sinilevätilanne ei ole merellä olennaisesti muuttunut viime viikosta. Levää on merellä hieman enemmän kuin tähän aikaan kesästä keskimäärin. Järvissä sinilevää on edelleen tavanomaista vähemmän. Runsaita leväesiintymiä on havaittu yhteensä muutamia. Tyyni ja lämmin sää voi kuitenkin nostaa sinilevät jälleen pintaan erityisesti merialueilla.

Merialueilla sinilevää havaittiin kuluvan viikon aikana vähäinen määrä kahdeksalla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakiohavaintopaikalla. Suurin osa havainnoista tehtiin Naantalin ja Kaarinan välisellä rannikkoalueella. Selkämerellä vähän levää on havaittu Pyhämaan ja Rauman edustalla. Rotarien leväseurannassa hieman levää on havaittu neljällä Saaristomeren havaintopaikalla ja runsaasti Askaistenlahden havaintopaikalla.

Sisävesillä sinilevää on havaittu runsaasti Kiskon Kirkkojärvellä ja Rymättylän Kirkkojärvellä. Hieman levää on havaittu Säkylän Pyhäjärvessä.

Tarkemmat levätiedot havaintopisteittäinwww.järviwiki.fi, Havainnot

Levähavainnoista ilmoittaminen

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovelluksesta (linkki alla) voi tarkastella kansalaisten ilmoittamia sinilevähavaintoja vuodesta 2003 tähän päivään. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi. Levänäytteen lähettämisestä tulee ensin sopia ELY-keskuksen kanssa (0295 022 530).

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Karoliina Korkiakoski
puh. 0295 022 530

Ryhmäpäällikkö Janne Suomela
puh. 0295 022 947

Kuva: © Suvi Kiviluoto