Julkaistu: 13.8.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevätilanne Lounais-Suomen sisävesissä viime viikon kaltainen, Selkämerellä tilanne heikentynyt

Lounais-Suomen vakiohavaintopaikkojen sinilevätilanteessa ei kuluneella viikolla ole tapahtunut suuria muutoksia. Sisävesialueilla levätilanne on hyvin edellisviikon kaltainen. Merialueilla havaintoja on tehty osin uusilla havaintopaikoilla ja satelliittikuvien perusteella Selkämerellä havaittiin alkuviikolla avomerialueella laaja sinileväesiintymä, joka ulottui Ahvenanmaalta Vaasan korkeudelle saakka.

Merialueilla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurantapaikoilla sinilevää on havaittu vähäisiä määriä Kemiönsaaren Vänön, Paraisilla Trunsön, Utön, Seilin ja Seilin intensiiviaseman havaintopaikoilla, Naantalissa Merimaskun Kirkonsalmessa, Kustavissa Iniönaukolla, Rauman Otanlahdella sekä Luvialla Mustakarin ja Uudessakaupungissa Iso Marjakarin havaintopaikoilla. Kuten viime viikolla, runsas määrä sinilevää havaittiin Naantalissa Mynälahden sisäosissa Kärmäläisen havaintopaikalla. Rotareiden sinileväseurannassa Lounais-Suomen alueella vähäisiä sinilevähavaintoja on tehty Taivassalon Hempsaaressa, Maskussa Taipaleen havaintopaikalla, Mynämäen Saarenaukolla Rantamäen havaintopaikalla sekä Paraisilla Korpoströmissä, Anisofjärdenillä, Tjuven saarella ja Kirjalassa.  Kansalaishavaintona Järvi-meriwikiin on alkuviikolta kirjattu vähäinen sinilevähavainto Paraisilta Vapparin Latosaarelta.

Sisävesialueilla ELY-keskuksen saurannassa havaittiin viime viikon tapaan vähäisiä määriä sinilevää Säkylän Pyhäjärvellä Katismaan ja Kauttuan havaintopaikoilla, Köyliönjärvellä Yttilän Ottan havaintopaikalla sekä Naantalissa Rymättylän Kirkkojärvellä, ja runsas sinilevähavainto tehtiin Salossa Kiskon Kirkkojärvellä.

Lämmin ja aurinkoinen viikonloppu voi lisätä sinileväesiintymiä. Kuitenkin myös muut vallitsevat sääolot vaikuttavat sinileväkukintojen muodostumiseen ja paikallinen sinilevätilanne voi muuttua hyvin nopeasti esimerkiksi tuulen suunnan vaihtuessa.

Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä ole este veden käyttämiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi. Vettä, jossa silminnähden on sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä eikä se sovellu uimiseen. Lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää, sillä lapset ja lemmikit voivat juoda sinileväpitoista vettä. Sinileväkukinta näkyy aluksi vedessä vihertävinä tikkuina, hippusina tai palleroina. Lopulta sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen viiruja ja lauttoja. Rantaan kasautuessaan sinilevä saattaa muodostaa paksun kerroksen, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi, eivätkä takerru tikkuun.

Levähavainnoista ilmoittaminen

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 02 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovelluksesta (linkki alla) voi tarkastella kansalaisten ilmoittamia sinilevähavaintoja vuodesta 2003 tähän päivään. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi. Levänäytteen lähettämisestä tulee ensin sopia ELY-keskuksen kanssa (0295 022 530).

Linkkejä:

Lounais-Suomen levätilannekatsaukset → Levätilanne
Järvi-meriwiki  (jarviwiki.fi)
Havaintolähetti(jarviwiki.fi)
Lounais-Suomen sinilevähavainnot (karttasovellus)
Valtakunnalliset levätilannekatsaukset (syke.fi)

Lisätietoja:

Harjoittelija Noora Nest                                       0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel            0295 022 879