Julkaistu: 5.8.2021

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevätilanne edellisviikkoa parempi Kaakkois-Suomessa

Kuva: Lauritsalan ranta, Lappeenranta

Sinilevää ei Lappeenrannan Haapajärveä lukuun ottamatta vakiohavainto-paikoilla havaittu. Haapajärvellä levää on viime viikon tapaan runsaasti.

Sinilevätilanne järvissä ja merellä

Sinilevähavaintoja ei ole tehty Kaakkois-Suomen järvistä muilta vakiohavaintopaikoilta kuin Lappeenrannan Haapajärveltä, jossa levää on keskiviikon satelliittikuvan perusteella runsaasti. Myöskään itäisellä Suomenlahdella levää ei nyt havaittu. Satelliittikuvatkin osoittavat Kaakkois-Suomen merialueen levätilanteen olevan hyvä.

Kaakkois-Suomen järvien veden lämpötilat ovat viilentyneet viime viikosta. Järvien lämpötilat ovat tällä hetkellä välillä 18–20 astetta. Saimaan Lauritsalan lämpötila n. 20 astetta on lähellä ajankohdan keskimääräistä lämpötilaa. Haminan rannikolla meriveden lämpötila on n. 18 astetta.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen. Sinilevästä poiketen siitepölyä esiintyy veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päällä.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä, yleensä viherlevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Vesitilanne

Viime päivien sateet eivät ole juuri näkyneet Vuoksen vesistössä kuivan maaperän takia, mutta pientä nousua on tapahtunut pienempien järvien pinnoissa. Saimaan vedenkorkeus on vielä sateisen talven ja kevään jäljiltä noin 10 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Vedenkorkeus on ollut kesän ajan hitaassa laskussa, ja sen ennustetaan laskevan ajankohdan keskitasolle elokuun puolivälin jälkeen.

Kymijoen vesistöalueella alkukesällä hyvin korkealla olleet vedenpinnat ovat pääosin laskeneet lähelle ajankohdan keskimääräisiä tasoja tai keskimääräistä alemmas vähäsateisen ja lämpimän heinäkuun aikana. Vedenkorkeudet pysyvät lähiviikkoina laskussa tai nykytasojensa tuntumassa.

Yhteyshenkilöt

Vesienhoidon asiantuntija Minna Korttinen
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 233