Julkaistu: 21.7.2022

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevätilanne edelleen rauhallinen Etelä-Savossa

Viikolla 29 sinilevää ei ole löytynyt viikottain seurattavilla havaintopaikoilla. Tiedoksi tulleet esiintymät ovat olleet koko kesän melko vähäisiä Etelä-Savon alueella. Viimeaikainen sateinen ja tuulinen sää on voinut hajottaa mahdolliset sinilevien esiintymät, eikä lämpötila ole ollut muutenkaan otollinen laajempien esiintymien synnylle.

ELY-keskukselle ei ole tullut kansalaishavaintoja sinilevistä viimeisen kahden viikon aikana.

Pintavesien lämpötilat olivat 20.7.2022 Kyyvedellä Haukivuoressa 19 astetta ja Oravin Haukivedellä 18,5 astetta. Pintavesien lämpötilat ovat siis laskeneet heinäkuun alkupuolelta lähtien viileämpien säiden vuoksi.

Viimeisimpien ennusteiden mukaan hellettä voi olla torstain ja perjantain välillä, mutta sen jälkeen viilenee noin 20 asteeseen ja sää tuulistuu hieman. Myös sateita on ennustettu. Sääennusteiden perusteella sinilevähavaintojen kasvun pitäisi olla epätodennäköistä, koska sinilevien kasvuun ja esiintymiseen vaikuttavat tyyni ja lämmin sää sekä vesistöjen sinileväkasvistoille käytettävissä olevat ravinnemäärät.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa vettä seisotettaessa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Tarkkaile levätilannetta ja vältä selvästi leväpitoisen veden käyttöä

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväalueelta pyydetyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä pitää välttää. Lisäksi kannattaa perkaamisen päätteeksi pestä sekä kala että kädet huolellisesti puhtaalla vedellä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (palvelee 24 h/vrk).

Kansalaiset voivat halutessaan ilmoittaa omia sinilevähavaintojaan suoraan JärviWikiin Havaintolähetti-palvelun avulla. JärviWiki-sivustolla pääsee myös tarkastelemaan ELY-keskusten havaintopaikkojen tietoja ja selaamaan muiden lähettämiä levähavaintoja.

Levähavainnoista ilmoittaminen

Etelä-Savon ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Etelä-Savon maakunnan alueella. Ilmoituksia havainnoista voi tehdä sähköpostiosoitteeseen elyesa.levaryhma@ely-keskus.fi. Poikkeuksellisen runsaista levähavainnoista voi toimittaa näytteen myös analysoitavaksi Etelä-Savon ELY-keskukseen.

Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havaintolähetti on älypuhelimissa toimiva verkkosivu, jonka avulla voi lisätä omia levähavaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetillä voi kirjata havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, kuten lämpötilasta ja näkösyvyydestä. Havaintolähetin käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista.

Lisätietoja

Etelä-Savon ELY-keskus

  • Vesienhoidon harjoittelija Sari Kainulainen, p. 0295 024 269, sähköposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
  • Vesistösuunnittelija Juuso Pätynen, p. 0295 024 273, sähköposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Linkit

Etelä-Savon levätilanne (ely-keskus.fi)

Etelä-Savon levätilanne ja havaintopaikat (Järviwiki)

Havaintolähetti (jarviwiki.fi)

Ohje levähavainnon tekemiseen (jarviwiki.fi)

Valtakunnallinen levätilanne 21.7.2022: Merellä sinilevää edelleen runsaasti, järvien tilanne normaalia parempi (syke.fi)

Valtakunnallinen levätilanne (jarviwiki.fi)

Vesistöjen pintavesien lämpötilat (ymparisto.fi)

ALT: Järvimaisema