Julkaistu: 27.8.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevät hieman vähentyneet Lounais-Suomen alueella

Kuluneen viikon epävakaiset säät ovat hillinneet sinilevien esiintymistä ja Lounais-Suomen merialueilla levät ovat vakioseurantapaikoilla hieman vähentyneet. Sisävesialueilla havaintopaikkakohtaiset levätilanteet ovat osin muuttuneet, mutta kokonaisuudessaan sinilevätilanne on viime viikon kaltainen.

Merialueilla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurantapaikoilla sinilevää havaittiin kuluneella viikolla vähäisiä määriä Rauman edustalla Otanlahdella, Naantalissa Merimaskun Kirkonsalmessa ja Paraisilla Seilin havaintopaikalla. Paraisilla Seilin intensiiviaseman ja Naantalissa Kärmäläisen havaintopaikoilla sinilevää havaittiin runsaasti. Rotarien leväseurannassa Lounais-Suomen alueella sinilevää havaittiin vähäisiä määriä Taivassalon Hakkeenpäässä, Naantalin Pölläniemessä sekä Paraisilla Kirjalan, Grisslesklobbenin, Sattmarksholmenin ja Tjuven saaren havaintopaikoilla. Runsaita määriä levää havaittiin Maskussa Taipaleen havaintopaikalla ja Naantalissa Virvenlahden sekä Kultarannan havaintopaikoilla.

Sisävesialueilla ELY-keskuksen seurannassa vähäisiä määriä sinilevää havaittiin Kemiönsaarella Dragsfjärdenillä, Köyliönjärvellä Yttilän Ottassa sekä Säkylän Pyhäjärvellä Katismaan havaintopaikalla. Runsaasti levää havaittiin Säkylän Pyhäjärven Kauttuan havaintopaikalla sekä Salossa Kiskon Kirkkojärvellä ja Naantalissa Rymättylän Kirkkojärvellä.

Sään jatkuessa pilvipoutaisena, mutta hieman viilenneenä, sinilevätilanne todennäköisesti pysyy rauhallisena. Paikalliset sinilevätilanteet voivat kuitenkin muuttua nopeastikin esimerkiksi tuulen suunnan vaihtuessa.

Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä ole este veden käyttämiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi. Vettä, jossa silminnähden on sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä eikä se sovellu uimiseen. Lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää, sillä lapset ja lemmikit voivat juoda sinileväpitoista vettä. Sinileväkukinta näkyy aluksi vedessä vihertävinä tikkuina, hippusina tai palleroina. Lopulta sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen viiruja ja lauttoja. Rantaan kasautuessaan sinilevä saattaa muodostaa paksun kerroksen, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi, eivätkä takerru tikkuun.

Levähavainnoista ilmoittaminen

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 02 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovelluksesta (linkki alla) voi tarkastella kansalaisten ilmoittamia sinilevähavaintoja vuodesta 2003 tähän päivään. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi. Levänäytteen lähettämisestä tulee ensin sopia ELY-keskuksen kanssa (0295 022 530).

Linkkejä:

Lounais-Suomen levätilannekatsaukset → Levätilanne
Järvi-meriwiki  (jarviwiki.fi)
Havaintolähetti(jarviwiki.fi)
Lounais-Suomen sinilevähavainnot (karttasovellus)
Valtakunnalliset levätilannekatsaukset (syke.fi)

Lisätietoja:

Harjoittelija Noora Nest, puh. 0295 022 530

Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel, puh. 0295 022 879