Julkaistu: 2.7.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevämäärät viime viikon tasolla Lounais-Suomessa

Sinilevähavaintojen määrä on pysynyt viime viikon tasolla kovista tuulista ja sateista huolimatta. Tuulet ovat saaneet sinilevälautat sekoittumaan veteen, mutta levää on paikoin yhä runsaasti.  Suurin osa sinilevähavainnoista on kuitenkin vähäisiä.

Merialueilla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoilla on tehty kaksi runsasta sinilevähavaintoa ja muutamia vähäisiä havaintoja.  Runsaasti sinilevää veteen sekoittuneena havaittiin Uudessakaupungissa Mannervedellä Iso Marjakarin havaintopaikalla sekä Paraisilla Utön havaintopaikalla. Vähäisiä sinilevähavaintoja tehtiin Kemiönsaarella Hertsbölevikenissä, Paraisilla Seilin havaintopaikalla ja Turussa Saaronniemessä. Rotarien leväseurannassa levää on havaittu vähäisiä määriä Mynälahdella Taivassalon Hempsaaren ja Hakkenpään sekä Mynämäen Saarenaukon havaintopaikoilla, Kemiönsaarella Ängeskärin havaintopaikalla, Kustavin Ströömissä Hosmanviikin havaintopaikalla sekä Paraisilla Lilla Ekholmenin, Grisslesklobbenin ja Korpoströmin havaintopaikoilla. Kansalaishavaintona Järvi-meriwikiin on kirjattu runsas sinilevähavainto Kaarinan Piikkiönsalmen ja Paraisten Kaitveden merialueilta.

Sisävesialueilla ELY-keskuksen havaintopaikoilla sinilevää havaittiin runsas määrä Säkylän Pyhäjärvellä Kauttuan havaintopaikalla ja vähäinen määrä Rymättylän Kirkkojärvellä. Rotarien seurannassa sinilevää on havaittu vähäinen määrä Narvijärvellä Houninlahden havaintopaikalla. Sisävesialueilta ei ole tällä viikolla tullut uusia kansalaishavaintoja.

Sään viileneminen ei aiheuta nopeaa levän vähenemistä, mutta tuulinen sää rikkoo yhtenäisiä levälauttoja ja saa levän sekoittumaan veteen. Suuret ulkosaariston levälautat ovatkin hajonneet, mutta veteen sekoittuneena voi olla yhä runsaasti sinilevää. Paikalliset sinilevätilanteet voivat myös muuttua hyvin nopeasti mm. tuulen suunnan vaihtuessa.

Vähäinen määrä sinilevää ei vielä ole este veden käyttämiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää, sillä lapset ja lemmikit eivät välttämättä osaa varoa sinilevää ja voivat juoda sinileväpitoista vettä. Sinileväkukinta näkyy aluksi vedessä vihertävinä tikkuina, hippusina tai palleroina. Lopulta sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen viiruja ja lauttoja. Rantaan kasautuessaan sinilevä saattaa muodostaa paksun kerroksen, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi, eivätkä takerru tikkuun.

Levähavainnoista ilmoittaminen

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovelluksesta (linkki alla) voi tarkastella kansalaisten ilmoittamia sinilevähavaintoja vuodesta 2003 tähän päivään. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lounais-Suomen levätilannekatsaukset → Levätilanne
Järvi-meriwiki  (jarviwiki.fi)
Havaintolähetti(jarviwiki.fi)
Lounais-Suomen sinilevähavainnot (karttasovellus)
Valtakunnalliset levätilannekatsaukset (syke.fi)

Lisätietoja:

Harjoittelija Noora Nest                                       0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel            0295 022 879