Julkaistu: 14.9.2023

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevähavaintoja edelleen niin sisävesissä kuin merialueellakin Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Ajankohtaan nähden lämmin sää on edesauttanut tällä viikolla runsaidenkin sinileväesiintymien muodostumista sekä sisävesissä että merialueella. Vaikka sinilevät on paikoitellen runsastuneet, on tilanne Lounais-Suomessa kuitenkin pitkälti viime viikkojen kaltainen.

Merialueilla sinilevää havaittiin kuluvan viikon aikana Saaristomerellä kolmella ELY-keskuksen vakiohavaintopaikalla. Paimionlahden ja Kuusistonsalmen havaintopaikoilla levää havaittiin vähäisiä määriä ja Mynälahdella runsaasti. Selkämerellä sinilevää havaittiin vähän Syväraumanlahden havaintopaikalla Rauman edustalla.

Sisävesillä on havaittu runsaasti sinilevää Kiskon Kirkkojärven ja Rymättylän Kirkkojärven havaintopaikoilla. Hieman levää on havaittu Kemiönsaaren Dragsfjärdenin järven, Littoistenjärven ja Siikaisten Valkjärven Isoselän havaintopaikoilla.

Tarkemmat levätiedot havaintopisteittäinwww.järviwiki.fi, Havainnot

Levähavainnoista ilmoittaminen

Runsaatkaan sinileväesiintymät eivät ole harvinaisia vielä tähän aikaan vuodesta ja varsinkin merialueilla sinilevähavaintoja voi tehdä pitkälle syksyyn. Sinilevätilanteeseen vaikuttaa hyvin paljon paikalliset sääolot ja tilanne voi muuttua nopeastikin esimerkiksi tuulen vaikutuksesta. Valtakunnallinen sinileväseuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka. Vakiohavaintopaikkojen levätilannetta voi siihen asti seurata Järvi&Meriwiki -palvelusta, johon voi myös tallentaa omia levähavaintoja esimerkiksi älypuhelimen selaimessa toimivan Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla (www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/). Varsinais-Suomen ELY-keskukseen voi myös ilmoittaa levähavainnoista numeroon 0295 022 530.

Linkkejä:

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Sanna Kipinä,
puh. 0295 022 879

Kuva: Runsaasti sinilevää. © Suvi Kiviluoto