Julkaistu: 21.8.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevähavainnot Pirkanmaalla nousussa

Pirkanmaan järvien sinilevähavainnot ovat runsastuneet viikolla 34 säiden pysyessä lämpiminä ja sateettomina.

Runsaasti sinilevää on havaittu Kangasalan Kirkkojärvellä. Vähäisiä sinilevähavaintoja on tehty Ikaalisissa Kyrösjärven Toivolansaaren uimarannassa sekä Hämylänlahdella, Nokialla Pyhäjärven Maatialanlahdella, Kuloveden Naarlahdella ja Tottijärvessä, Kangasalan Ukkijärvessä, Vesilahden kirkonkylän rannassa, Tampereella Pyynikin uimarannassa ja Näsijärvessä Rauhaniemen uimarannassa.

Näistä paikoista peräti kuusi on sellaista, joissa sinilevähavainto on tämän kesän ensimmäinen, tästä huolimatta Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hieman normaalia vähemmän (www.jarviwiki.fi/wiki). Valtakunnallisten leväseurantapaikkojen tilanne on tarkistettu alkuviikosta ja esimerkiksi Tampereen Pyynikin ja Rauhaniemen uimarannoissa ei enää tänään havaittu sinileviä.

Lisäksi yleisöhavainnon mukaan sinilevää on havaittu Lempäälän Mäyhäjärvessä ja Urjalan Rutajärvessä.

Sinileväpitoista vettä ei saa käyttää talous- tai saunavetenä eikä syötävien kasvinosien kasteluun. Uimista on myös syytä välttää erityisesti runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä. Jos sinilevän kanssa joutuu kosketuksiin, on hyvä peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. Myrkyttömätkin levät saattavat aiheuttaa herkillä ihmisillä ihoärsytystä. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä päästää selvästi leväpitoiseen veteen.

Järvien lämpötilat edelleen uimakelpoisia

Tampereen uimarantojen lämpötila on pääosin 18-20 oC. Tampereen uimarantojen karttapohjaisesta sovelluksesta saa tietoa uimarantojen uimavesien lämpötiloista ja sinilevätilanteesta. Lämpötila- ja leväpalveluun pääsee sivulta http://www.tampere.fi/uimarannat.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:
ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367, anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:

Levätilanne Pirkanmaalla
Leväarkisto
Havaintolähetti