Julkaistu: 26.6.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevähavainnot lisääntyneet Lounais-Suomen merialueilla

Sinilevähavaintojen määrä on kasvanut Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoilla Lounais-Suomessa. Vakioseurantapaikoilta tulleiden havaintojen sinilevämäärät ovat kuitenkin pääosin pysyneet vähäisinä. Myös sisävesillä on tehty muutama sinilevähavainto.

Merialueilla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoilla on tehty vähäisiä sinilevähavaintoja Kemiönsaaren Genbölessä, Iniönaukon Laupusten havaintopaikalla, Mannerveden Iso Marjakarilla, Korppoon eteläisellä saaristoalueella Aspön sekä Utön havaintopaikoilla sekä viime viikkojen tapaan Paraisilla Seilin ja Seilin intensiiviaseman havaintopaikoilla. Kemiönsaaren Hertsbölevikenin vakiohavaintopaikalla tehtiin tällä viikolla runsas sinilevähavainto. Rotarien leväseurannassa sinilevää on havaittu vähäisiä määriä Paraisilla Grisselsklobbenin, Korpostömin, jJänislotin ja Nötön Västerfladan sekä Södernäsetin havaintopaikoilla sekä Kemiönsaarella Hitis Bärskäreretin ja Örön havaintopaikoilla. Runsas määrä sinilevää on havaittu Paraisten Lilltervon ja Lilla Ekholmenin havaintopaikoilla. Kansalaishavaintoina Järvi-meriwikiin on kirjattu vähäinen sinilevähavainto Rymättylän Suikkilanlahdella sekä Paraisilla Nötön Kylänlahdella. Runsas kansalaishavainto sinilevästä on tehty Poikkon Kolkonlahdella ja erittäin runsas havainto Paraisten Brännskärissä.

Sisävesialueilla sinilevää havaittiin vähäinen määrä Köyliönjärvellä, Yttilän Ottan vakiohavaintopaikalla. Kansalaishavaintona Järvi-meriwikiin on kirjattu Pyhäjärven Etelärannalta runsas sinilevähavainto.

Lämpimien ja aurinkoisten säiden on ennustettu jatkuvan loppuviikon, mikä suosii sinilevien runsastumista edelleen. Satelliittikuvissa on havaittu tällä viikolla runsaita leväesiintymiä erityisesti Saaristomeren eteläosissa ja sopivissa olosuhteissa ne voivat nousta laajoiksi pintakukinnoiksi. Paikallinen sinilevätilanne voi kuitenkin muuttua hyvin nopeasti mm. tuulen suunnan vaihtuessa.

Vähäinen määrä sinilevää ei vielä ole este veden käyttämiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää, sillä lapset ja lemmikit eivät välttämättä osaa varoa sinilevää ja voivat juoda sinileväpitoista vettä. Sinileväkukinta näkyy aluksi vedessä vihertävinä tikkuina, hippusina tai palleroina. Lopulta sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen viiruja ja lauttoja. Rantaan kasautuessaan sinilevä saattaa muodostaa paksun kerroksen, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi, eivätkä takerru tikkuun.

Levähavainnoista ilmoittaminen

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovelluksesta (linkki alla) voi tarkastella kansalaisten ilmoittamia sinilevähavaintoja vuodesta 2003 tähän päivään. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lounais-Suomen levätilannekatsaukset → Levätilanne
Järvi-meriwiki  (jarviwiki.fi)
Havaintolähetti(jarviwiki.fi)
Lounais-Suomen sinilevähavainnot (karttasovellus)
Valtakunnalliset levätilannekatsaukset (syke.fi)

Lisätietoja:

Harjoittelija Noora Nest                                     0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel             0295 022 879