Julkaistu: 13.8.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinileväesiintymiä Pohjalaisvesistöissä

Sinilevää on havaittu viikolla 33 monin paikoin Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen valtakunnallisen leväseurannan havaintopisteillä. Myös tämän kesän sinileväkukinnat ovat noudattaneet totuttua kaavaa sen suhteen, että esiintymät ovat yleistyneet loppukesää kohti mentäessä.

Virallisia sinilevähavaintoja on raportoitu Ähtärinjärveltä Ähtärinrannan koulun edustalta ja Suninsalmelta, joissa levää esiintyi hieman. Alajärven Hoiskon uimapaikan ja Pynttärinniemen havaintopaikoilla levää havaittiin hieman. Luodon kunnassa Luodonjärvellä levää esiintyi hieman. Rannikolla levää on havaittu viikon aikana hieman Mustasaaren kunnassa Lilla Tjärubådan havaintopisteellä ja Pietarsaaren edustalla. Lisäksi asiantuntijatiedon mukaan levää on havaittu runsaasti Evijärven Kedonselällä, Puotilahdella ja Pohjasvedenlahdella.

Kansalaisten raportoimien levähavaintojen määrä on vähentynyt verrattaessa heinäkuisiin havaintomääriin. Tältä viikolta havaintoja saatiin Lappajärveltä Sahin uimarannalta, jossa levää ei esiintynyt. Kansalaishavainnot tukevat olennaisesti valtakunnallisen leväseurannan havaintoja. Levähavaintoja voi tallentaa Järvi-meriwikiin (www.jarviwiki.fi) tai ilmoittaa havainnosta leväseurantapuhelimeen soittamalla numeroon 0295 027 990.

Sinilevä viihtyy lämpimässä, aurinkoisessa ja tyynessä säässä, jolloin levä saattaa muodostaa massaesiintymiä veden pinnalle. Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippuina. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista, ja sitä kosketettaessa se hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Jos vesilasiin otetun näyteveden antaa seistä hetken ja levä nousee veden pinnalle, on kyseessä todennäköisesti sinileväesiintymä.

Lisätietoja:

  • Järvi-meriwiki www.jarviwiki.fi
  • Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelin 0295 027 990