Julkaistu: 13.6.2024

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevää havaittu Saaristomerellä sisäsaaristossa, muualla Lounais-Suomessa rauhallista (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Sinilevätilanne on pysynyt edelleen rauhallisena suuressa osassa Lounais-Suomea. Varsinais-Suomen ELY-keskukseen ei ole saapunut kuluneella viikolla (24/2024) yhtäkään yleisöhavaintoa sinileväesiintymistä. Sinilevän vakioseurantapisteissä Mynälahden sisäosissa havaittiin vähän sinilevää, ja vastaavia tuloksia Mynälahdelta havaittiin myös Rotarien sinileväseurannassa. Myös vesi.fi-sivuston kautta on tallennettu kuluneella viikolla muutama vähäinen sinilevähavainto Saaristomereltä.

Merialueilla sinilevää havaittiin vähäisissä määrin Mynälahden sisäosissa sekä ELY:n vakiohavaintopaikalla että Rotarien seurannassa.

Sisävesialueilla sinilevää ei ole havaittu ELY-keskuksen vakioseurantapaikoilta eikä Rotarien havaintopisteiltä.

Tarkempia tietoja voi tarkastella Järviwikistä.

Siitepölykausi jatkuu edelleen, ja erityisesti männyn siitepölyä esiintyy paikoitellen hyvinkin runsaana. Kasautunut siitepöly saattaa muistuttaa leväesiintymää, mutta usein se on väriltään kellertävää tai ruskeaa, ja se saattaa haista voimakkaastikin.

Sinileväesiintymät tyypillisesti runsastuvat aurinkoisella ja lämpimällä säällä, ja tilanne saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Viime aikojen voimakkaat sateet ja kovat tuulet ovat sekoittaneet vesimassaa, mikä ehkäisee laajojen sinilevälauttojen muodostumista.

Levähavainnoista ilmoittaminen

Varsinais-Suomen ELY-keskuksella on 34 vakiohavainnoitsijan seuraamaa havainnointipaikkaa Lounais-Suomessa. Vakiohavaintopaikkojen lisäksi ELY-keskus vastaanottaa yleisöhavaintoja Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueelta. Havaintoja voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530.

Järvi-Meriwikiin voi kirjata havaintoja myös älypuhelimella toimivan Havaintolähetti-sovelluksen avulla. Lounais-Suomen sinilevähavainnoista voi tarkastella sekä yleisöhavaintoja että vakioseurannan tuloksia (linkki alla). Levänäytteitä voi myös toimittaa Turkuun mikroskopointianalyysiä varten, mikäli levää esiintyy poikkeuksellisen paljon tai jos leväesiintymä muuten mietityttää. Näytteen lähettämisestä tulee ensin sopia ELY-keskuksen kanssa (p. 0295 022 530).

Linkkejä

Levätilanne (ely-keskus.fi)

Järvi-meriwiki (jarviwiki.fi)

Havaintolähetti (jarviwiki.fi)

Lounais-Suomen sinilevähavainnot (karttasovellus)

Valtakunnalliset levätilannekatsaukset (syke.fi)

Lisätietoja

Harjoittelija Emilia Pohto, puh. 0295 022 530

Ylitarkastaja Sanna Kipinä, puh. 0295 022 879

Kuva: © Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kuva-arkisto