Julkaistu: 23.7.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevää havaittu pohjalaisvesistöissä

Viikolla 30 sinilevää on havaittu Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen levähavainnointipisteillä.

Tällä viikolla valtakunnallisen leväseurannan havainnointipisteillä levää tavattiin hieman Lappajärven Kivitipun edustalla, Västra Gloppetin rannikkoalueella Storbådanissa (Vöyri) ja Rönnskärsgloppetin rannikkoalueella Märaströmmenissä (Maalahti). Lisäksi valtakunnallisen leväseurannan havainnoitsijat raportoivat lisätiedoiksi levähavainnot Oravaistenlahdelta sekä Bergön saaristosta. Näissäkin kohteissa levää raportoitiin olevan hieman.

Kansalaishavaintoja leväseurantaan on kuluneen viikon aikana saatu havaintopisteeltä Korshamnsfjärdenin ja Storfjärdenin väliseltä merialueelta (Vaasa – Mustasaari) ja Lestijärveltä, joissa leväkukintaa oli runsaasti. Lisäksi Östra Gloppetin alueella (Vöyri) ja Lappajärvellä sinilevää oli havaittu hieman. Havainnot tallennetaan kaikille avoimeen Järviwiki-palveluun.

Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttöä ei suositella, sillä osa sinilevistä on myrkyllisiä ja aiheuttaa muun muassa iho-oireita ja pahoinvointia. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on pidettävä pois sinileväpitoisen veden lähettyviltä. Sinileväpitoista vettä ei pidä käyttää talous-, pesu- tai löylyvetenä.

Sinilevämuodostumat ovat väriltään yleensä sinertävän tai kellertävän vihreitä, ja levä on rakenteeltaan hajoavaa. Sinilevä ei tartu tikkuun, jos sitä yrittää nostaa vedestä. Sinilevälautat muistuttavat usein maalia noustessaan veden pinnalle. Vesistöissä esiintyy myös vaarattomia rihmamaisia leviä, jotka tarttuvat tikkuun levämassaa tikulla nostettaessa.