Julkaistu: 23.6.2022

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevää havaittu kahdeksalla järvellä (Pirkanmaa)

Viikolla 25 Pirkanmaalla havaittiin sinilevää kahdeksalla valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Tampereen eteläpuolisella Pyhäjärvellä havaittiin hieman sinilevää neljässä paikassa: Nokian Halkoniemen uimarannalla ja Lehtiniemessä, Lempäälän Mäyriänrannassa ja Pirkkalan Kranstolpan uimarannassa. Hieman sinilevää havaittiin myös Nokian Tottijärvessä, Palkäneellä Kukkian Luopioisten uimarannalla ja Tampereen Kaukajärvessä sekä Kangasalan Kirkkojärvessä.

Tampereella uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun oli kirjattu levähavaintoja Särkijärvestä, Alasjärveltä, Kaukajärven Riihiniemen uimarannalta sekä Kaukajärven uimalasta. Palveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat. Lisäksi Järviwikiin oli merkitty kansalaishavainto Urjalan Rutajärvestä. Kaikki vesien äärellä oleilevat voivat merkitä yleisöhavaintoja Järviwikiin Havaintolähetin avulla.

Sinilevää on Järviwikin leväbarometrin mukaan ajankohdan keskiarvoon nähden enemmän. Barometri kuvaa sinilevätilannetta suhteessa aiempiin vuosiin. Se lasketaan joka viikko valtakunnallisen leväseurannan kiinteiden havaintopaikkojen havaintojen perusteella. Alueelliset leväbarometrit löytyvät ELY-keskusten levätilanne-sivuilta. Edellisten vuosien leväbarometrejä voi tarkastella Leväarkistossa.

Muista arvioida levätilanne ennen kuin pulahdat uinnille

Juhannukseen kuuluu perinteisesti saunominen ja uiminen. Muista kuitenkin tarkistaa levätilanne ennen uimista! Levän määrä voi vaihdella nopeastikin, kun levälautat kasaantuvat ja hajoavat jälleen tuulen vaikutuksesta. Jos levää näkyy vain vähän, on uiminen vielä turvallista, kunhan vettä ei niellä. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei tulisi päästää lainkaan uimaan, jos vedessä on näkyvästi sinilevää. Sinileväistä vettä ei tulisi käyttää löylyvetenä, sillä kiukaalla höyrystyvät levämyrkyt ovat erittäin haitallisia hengitettyinä.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:
Ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367
anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Lisätietoja Järviwiki:
Levätilanne Pirkanmaalla
Leväarkisto
Havaintolähetti