Julkaistu: 28.2.2025
Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus
Sienien avulla elintarviketeollisuuden jätevesien ravinteet hyötykäyttöön
Tuoreessa väitöskirjassa on tutkittu uutta kustannustehokasta ratkaisua, jossa sieniin perustuvalla käsittelyllä voidaan muuntaa elintarviketeollisuuden jätevesien ravinteita arvokkaaksi biomassaksi. Samalla käsittely poistaa ravinteita jätevesistä ja vähentää vesistöjen kuormitusta. Suomen ympäristökeskuksen tutkija Danielle Bansfieldin väitöskirja tarkastetaan Aalto-yliopistossa perjantaina 7.3.2025 klo 12.
”Sieniin perustuva jätevedenkäsittely on merkittävä askel kohti kestävää kierto- ja biotaloutta, jossa kaikki voittavat. Elintarviketeollisuus voi kehittää arvoketjujaan ja on lähempänä kustannustehokasta jätevesienkäsittelyä. Vesistöt kiittävät, kun käsittelemätöntä jätevettä ei enää johdeta vesistöön. Lisäksi uudet biomassat edistävät kiertotaloutta”, kertaa tutkija Danielle Bansfield Suomen ympäristökeskuksesta.
Uusille menetelmille on jatkuvasti kasvavaa kysyntää, koska elintarviketeollisuus tuottaa suuria määriä jätevettä, josta poistetaan ravinteita vakiintuneilla menetelmillä. Menetelmät ovat kalliita ja lievemmin säädellyillä alueilla jätevettä päästetään käsittelemättömänä vesistöihin aiheuttamaan harmia. Lisäksi resurssien kasvava kysyntä ja ilmastonmuutos vähentävät käytettävissä olevia resursseja, jolloin sekä ravinteiden että veden uudelleenkäyttö on yhä tärkeämpää.
Eri sienet optimaalisia biopolttoaineen, rehun tai ravintolisien tuotantoon
Väitöstutkimuksen tulokset ovat erittäin lupaavia. Tutkimuksen mukaan parhaiten toimiva sienilaji – Penicillium corylophilum – poisti ravinteita ja tuotti tehokkaasti biomassaa, jota voisi käyttää esimerkiksi biopolttoaineena. Rehun tai ravintolisien tuotannossa hyväksi vaihtoehdoksi nousi Geotrichum candidum -sieni. Viidestä tutkitusta elintarviketeollisuuden jätevirrasta sienten kasvualustana toimi parhaiten juuston hera.
Väitöstyössä tutkittiin myös sienibiomassan soveltuvuutta mikrolevien talteenottoon leväkasvatuksista ja kehitettiin uusi, nopeampi ja resurssitehokkaampi sieniavusteinen mikrolevien keräysmenetelmä. Sienipohjainen mikrolevien keräys on tavanomaisia, kemiallisesti raskaita ja energiaintensiivisiä, mikrolevien keräysmenetelmiä kestävämpi vaihtoehto.
Käytännön sovellukset merkittävä mahdollisuus elintarviketeollisuudelle ja kiertotaloudelle
Sienten hyödyntäminen elintarviketeollisuuden jätevedenkäsittelyssä avaa monia mahdollisuuksia jatkokehitykselle ja teollisille käytännön sovelluksille. Varhaisilla hyödyntäjillä on mahdollisuus saada melkoinen kilpailuetu.
Kestävyysmurros tarvitsee juuri tällaisia innovaatioita. Ravinteiden talteenotto jätevedestä ja muuttaminen arvokkaiksi biotuotteiksi tarjoavat merkittäviä sovelluksia bio- ja kiertotalouden edistämiseksi. Ratkaistavia kysymyksiä riittää vielä matkan varrelle, mutta tämä tutkimus on luonut vankan pohjan jatkokehitykselle.
Väitöstilaisuus ja väitöskirja
Aika: perjantaina 7.3.2025 klo 12–15.
Paikka: Tietotekniikan talo, Aalto-yliopisto, Otaniemi, Konemiehentie 2, 02150 Espoo. Verkossa (aalto.zoom.us).
Tapahtuman kieli: englanti.
Tapahtumasivu: Väitös vesi- ja ympäristötekniikan alalta, FM Danielle Bansfield (aalto.fi)
Väitöskirja: Pioneering circular pathways: improved recycling of nutrients in industrial wastewaters into value-added products. Väitöskirja on saatavilla 10 päivää ennen väitöstilaisuutta (aalto.fi)
Lisätietoja
Tutkija Danielle Bansfield, Suomen ympäristökeskus (Syke), p. 0295 251 934, etunimi.sukunimi@syke.fi