Julkaistu: 28.10.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Rannikon jokien virtaamat nousivat kevättulvatasolle (Pohjalaismaakunnat)

Pohjanmaan rannikon joet nousivat tiistain aikana keskimääräisen kevättulvan tasolle ja osin ylikin. Tulvavedet levisivät paikoin pelloille ja metsiin. Vesi haittasi myös muutamien pienempien teiden käyttöä. Vaasan eteläpuolisten jokien virtaamat ovat kääntymässä laskusuuntaan, mutta pysyvät ennusteiden mukaan suurina vielä parin päivän ajan. Viime päivien sademäärä on paikoin ollut yli 50 mm. Sateet näkyvät myös pohjalaismaakuntien järvien ja tekojärvien vedenkorkeuksissa.

Närpiönjoen virtaama nousi tasolle 110 m3/s, kun keskimääräinen vuosittainen huippuvirtaama Närpiönjoella on 90 m3/s. Maalahdenjoen virtaama nousi tasolle  45 m3/s, kun keskimääräinen vuosittainen huippuvirtaama Maalahdenjoella on 40 m3/s. Lapväärtinjoen virtaama nousi tasolle 95 m3/s ja Laihianjoen virtaama tasolle 30 m3/s. Nämä ovat lähellä keskimääräisiä vuosittaisia huippuvirtaamia kyseisillä joilla.

Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla kuivan kesän ja syksyn jäljiltä matalalla olleet järvet ja tekojärvet nousevat sateiden seurauksena viimein ajankohdan tavanomaisille tasolle ja osin korkeammallekin. Lapuanjoella Hirvijärven tekojärven ja Perhonjoella Patanan tekojärven pinnat ovat nousseet ajankohdan tavanomaisille tasoille. Kalajärven tekojärven, Lappajärven ja Kuortaneenjärven pinnat ovat jo jonkin verran ajankohdan keskimääräistä tasoa ylempänä.

Sääennusteiden mukaan lähipäiville ei ole luvassa lisää suurempia sateita. Maaperä on nyt kuitenkin niin kostea, että jatkossa tulevat sateet päätyvät lähes suoraan vesistöihin.

Lisätietoja:

Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829
Vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919