Julkaistu: 28.5.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.5.2020 (Pohjois-Savo)

Kevättulvat jäivät pieniksi koko Pohjois-Savossa. Iisalmen reitin tulvaherkissä järvissä tarvittiin vain puolet juoksutuskapasiteetista pitämään pinnat tulvarajojen alla. Loppujen lopuksi vedenpinnat ovat kuitenkin varsin keskimääräiset ajankohtaan nähden.

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,47.  Pinta nousi kuukauden aikana 23 cm. Taso on täsmälleen ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvo. Konnuksen tulvajuoksutuskanavan juoksutus on lopetettu tänään.  Juoksutuksen lopettamisesta saattaa seurata vielä muutaman sentin pinnannousu lähipäivinä.

Iisalmen reitillä Kiuruveden pinta on laskenut kesäkorkeuteen. Luukkuremontin vuoksi pinta kävi muutamana päivänä tavoitetasoa alempana, mutta tilanne on nyt saatu korjattua. Myös Poro- ja Onkiveden pinnat ovat jo lähellä kesäkauden luparajoja.

Nilsiän reitin alaosalla Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat ajankohtaan nähden normaalit. Vuotjärvellä veden pinta vaati muutamana päivänä voimalaitoskapasiteetin ylittäviä juoksutuksia.  Juojärvellä on samanlainen tilanne.

Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 40 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason. Lukema on nyt N2000+ 76,57. Pinta on noussut kuukaudessa 8 cm. Haukiveden pinnannousu jatkunee enää muutaman viikon.

Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä ollaan toukokuun alle 5 cm pinnannousuista huolimatta yllättävän lähellä ajankohdan keskimääräisiä lukemia. Hankavesi on eniten alle keskimääräisen tason ja sielläkin poikkeama on vain 8 cm.

Pohjavesitilanne on vielä hyvä koko Pohjois-Savossa, mutta maasto on kuivunut toukokuussa nopeasti.  Poutaisen kesän toteutuminen saattaa kuivattaa kaivoja.

Lisätietoja:

Pohjois-Savon ELY-keskus:
vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen, puh 0295 026 823, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Pohjavesitiedot:
vesitalousasiantuntija Ville Matikka puh. 0295 026 262, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi